În Cimitirul „Eroii Revoluției” din Capitală au fost pomeniți sâmbătă, 21 decembrie 2024, martirii din decembrie 1989. Slujba Parastasului a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul,
Curs festiv al absolvenţilor teologi la Cluj-Napoca
Absolvenţii Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca au încheiat, în mod festiv, cursurile. După Sfânta Liturghie arhirească, la Catedrala mitropolitană, a urmat cursul festiv şi premierea absolvenţilor la Sala Auditorium Maximum a Universităţii „Babeş-Bolyai”.
Înalt Preasfinţitul Andrei, Arhiepicopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolit Clujului, Maramureşului şi Sălajului, a oficiat sâmbătă, 8 iunie, Sfânta Liturghie în Catedrala Mitropolitană. La slujbă au luat parte absolvenţi Facultăţii de Teologie împreună cu familiile şi cei apropiaţi. IPS Mitropolit Andrei a fost înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi din care au făcut parte preoţi profesori ai Facultăţii de Teologie Ortodoxă, decanul instituţiei, pr. prof. Vasile Stanciu, precum şi preoţii slujitori ai Catedralei mitropolitane. La finalul slujbei, IPS Mitropolit Andrei, le-a adresat tinerilor absolvenţi un cuvânt potrivit acestui final de drum, făcând referire la un verset din Evanghelia după Ioan. „«Nu voi M-aţi ales pe Mine, ci Eu v-am ales pe voi şi v-am rânduit să mergeţi şi roadă să aduceţi şi roada voastră să rămână». Acest cuvânt l-a spus Mântuitorul multor generaţii, dar în mod concret, astăzi, vi-l spune frăţiilor voastre. Pentru că, în mod tainic, la vremea potrivită, El este Cel care v-a ales, El este Cel care v-a chemat. Aţi venit aici, la Facultatea noastră de Teologie şi, încet, aţi acumulat cunoştinţe şi veţi continua să le acumulaţi pentru că niciodată nu terminăm cu îmbunătăţirea sufletească”, a spus IPS Mitropolit Andrei.
„Dăruind vei dobândi”
În sala Auditorium Maximum a Universităţii „Babeş-Bolyai”, s-a desfăşurat, apoi, festivitatea de absolvire, moment în care ierarhul le-a transmis tinerilor îndemnul de a fi darnici, în toată viaţa lor. „Îndemnul acesta nu e de la mine, e de la Domnul Iisus Hristos”, a spus IPS Mitropolit Andrei care a amintit că, în Faptele Apostolilor (20: 35), Sfântul Apostol Pavel face referire la cuvintele Domnului Iisus: „Mai fericit este a da decât a lua”. Un exemplu, între oamenii care au încercat să fie darnici, a fost şi Nicolae Steinhardt, monahul de la Rohia, autor al cărţii „Dăruind vei dobândi” în care se arată „că atunci când vei încerca să dăruieşti altora, tu însuţi te vei îmbogăţi sufleteşte”, a spus IPS Mitropolit Andrei.
De asemenea, ierarhul a mai făcut referire la Ernest Bernea care spunea că „Atâta eşti, cât dăruieşti” iar că „adevărata bucurie vine din prinos de omenie, din bogăţie interioară. Nu te bucuri cu adevărat decât dăruind. Eşti mare şi putenic prin ceea ce poţi dărui altora, nu prin ceea ce poţi lua de la ei. Eşti câtă putere de dăruire, câtă putere de jertfă ai. Numai cel ce dăruieşte dovedeşte că este cu adevărat bogat”, a spus IPS Andrei.
La final ierarhul a adresat un îndemn absolvenţilor: „Trăim într-o lume lacomă şi zgârcită, şi cine să schimbe lumea aceasta în care toţi aleargă după bunuri materiale şi după plăceri trupeşti? Voi să o schimbaţi!”. IPS Mitropolit Andrei i-a mai îndemnat pe tineri să urmeze cuvintele „Eu m-am născut în lume să dărui, să mă dărui, oricând şi orşicărui! Dumnezeu să vă poarte de grijă, pe toată calea vieţii!”.
Cursul festiv a fost susţinut de arhim. Teofil Tia, duhovnicul Facultăţii de Teologie Ortodoxă, care le-a transmis celor prezenţi câteva sfaturi cu privire la rugăciune. Au luat, apoi, cuvântul rectorul Universităţii „Babeş-Bolyai”, academicianul Ioan Aurel Pop, preşedintele Senatului Universităţii „Babeş-Bolyai”, pr. Ioan Chirilă, precum şi decanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă, pr. prof. Vasile Stanciu. A urmat premierea celor aproximativ 120 de studenţi de la nivel licenţă şi master, de la profilele Teologie Pastorală, Didactică, Artă Sacră şi Asistenţă Socială. Cu această ocazie, IPS Mitropolit Andrei a acordat două diplome speciale: studentului Nicolae Muntean, care a obţinut locul I la etapa naţională a concursului „Dumitru Stăniloae” şi profesorului său coordonator, pr. Valer Bel. (Alexandra Andrereş, Oana Rusu)