În Cimitirul „Eroii Revoluției” din Capitală au fost pomeniți sâmbătă, 21 decembrie 2024, martirii din decembrie 1989. Slujba Parastasului a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul,
Cursuri la Sibiu pentru obținerea gradelor profesionale în preoție
La Facultatea de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Șaguna” din Sibiu, centrul de perfecționare pentru preoții din eparhiile Mitropoliei Ardealului, au loc în această perioadă cursuri pentru obținerea gradelor profesionale în preoție. Cursurile se desfășoară on-line și vor fi urmate de un examen scris și unul oral.
La cursurile pentru obținerea definitivatului și a gradului II în preoție organizate în acest an de Mitropolia Ardealului și Facultatea de Teologie Ortodoxă din Sibiu s-au înscris 80 de preoți din toate eparhiile sufragane. Din cauza pandemiei de COVID-19 și a măsurilor impuse de autorități pentru a limita răspândirea virusului, cursurile din acest an se desfășoară on-line, urmând ca la final candidații să susțină examenul scris și cel oral în condiții speciale cerute de situația actuală.
Cursurile sunt susținute de cadre didactice de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Sibiu. Astfel, Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, susține cursul „Tainele Bisericii în viața familiei”, iar decanul instituției, pr. conf. dr. Daniel Buda, susține cursul „Pastorația copiilor și a familiilor în diasporă”. „Spiritualitatea familiei ortodoxe astăzi” este cursul susținut de arhid. prof. dr. Ioan I. Ică jr, iar pr. conf. dr. Constantin Necula și-a intitulat cursul „Cateheza familiei - principii și aplicații”.
Subiectele abordate de cadrele didactice de la Facultatea de Teologie din Sibiu sunt de actualitate pastorală și misionară, de interes pentru preoții participanți. Acestea fac parte din programul de tematică al Anului omagial al pastorației părinților și copiilor în Patriarhia Română.
Preoții participanți la cursurile din acest an au posibilitatea să audieze și alte cursuri, precum: „Victor Tordășianu. Un model de filantropie creștină în Sibiul anilor 1890-1920” (pr. prof. dr. Nicolae Chifăr); „Importanța Sfintei Liturghii în viața părinților și a copiilor (prof. dr. Ciprian Streza); „Misiunea tinerilor și a adolescenților într-o lume a tehnologiei (pr. prof. dr. Aurel Pavel); „Ipostaze ale familiei în Vechiul Testament” (pr. conf. dr. Constantin Oancea); „Căsătoria civilă și cununia religioasă: probleme actuale” (pr. conf. dr. Irimie Marga); „Aspecte istorice cu privire la filantropie în Biserica Ortodoxă Română” (prof. dr. Paul Brusanowski).
Cursurile de la Sibiu sunt organizate conform metodologiei pentru obținerea gradelor profesionale în preoție, aprobată de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.