La 25 noiembrie 2018, în anticiparea Centenarului Marii Uniri, un sobor impresionant de ierarhi, condus de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului-Noua Romă și Patriarh Ecumenic, și de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, consacra „singurul edificiu reprezentativ al Centenarului României reîntregite”. La șase ani de la acest moment istoric, în urma eforturilor susținute ale echipelor de muncitori, Catedrala Mântuirii Neamului se înfățișează în peisajul urban agitat al Capitalei ca o oază luminoasă de liniște, în care orice om poate să se oprească, să se regăsească pe sine în legătură tainică cu Dumnezeu, dătătorul a tot binele.
Cursuri la Sibiu pentru obţinerea gradelor profesionale în preoţie
La Facultatea de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Şaguna” din Sibiu au început luni, 20 septembrie, cursurile pentru obţinerea gradelor profesionale în preoţie. Peste 135 de preoţi din eparhiile Mitropoliei Ardealului s-au înscris la cursurile de definitivat, gradul II şi gradul I, organizate la Sibiu.
Preoţii înscrişi la cursurile organizate în acest an de Arhiepiscopia Sibiului şi Facultatea de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Şaguna” din Sibiu au participat la un Te Deum săvârşit în capela instituţiei de învăţământ teologic de un sobor de preoţi şi diaconi condus de vicarul-administrativ al Arhiepiscopiei Sibiului, arhimandritul Ioachim Tomoiagă, în prezenţa Înaltpreasfinţitului Părinte Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului. În sobor s-au aflat decanul Facultăţii de Teologie, pr. prof. univ.dr. Daniel Buda, prodecanul instituţiei, pr. conf. univ. dr. Constantin Necula, arhid. prof. univ. dr. Ioan Ică jr., precum şi alţi slujitori ai sfintelor altare.
După slujba religioasă, Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Laurenţiu s-a adresat preoţilor cursanţi şi i-a îndemnat să conştientizeze importanţa acestor cursuri pentru formarea lor teologică şi pentru susţinerea misiunii pe care o au în comunităţile încredinţate.
„Cursurile acestea sunt folositoare pentru fiecare preot, pentru că îşi poate urmări fiecare evoluţia sa în pregătirea teologică şi în activitatea sa pastorală. În acelaşi timp este şi o lucrare a Bisericii pentru că avem ocazia de a ne concentra din nou mai atent, cu mai multă râvnă, în îndeplinirea îndatoririlor pe care le avem şi nu sunt puţine. Pentru facultatea noastră şi pentru arhiepiscopia noastră întâlnirea cu dumneavoastră este o bucurie responsabilă”, a spus ierarhul.
Un cuvânt de bun-venit a fost rostit de părintele decan Daniel Buda. „Ne-am străduit să vă facem un program cât mai atractiv şi cât mai divers, pe marginea celor două teme al acestui an, diasporă şi organizarea cimitirelor noastre parohiale. Toţi părinţii profesori care vor ţine prelegeri le vor ţine din perspectiva materiei pe care o predau, astfel încât dumneavoastră să aveţi o diversitate de informaţii, dar mai ales multă analiză pe marginea acestor teme”, a spus pr. prof. univ. dr. Daniel Buda.
Deschiderea cursurilor şi primele comunicări ale profesorilor au avut loc în Aula „Mitropolit Ioan Meţianu”. De asemenea, comisia prezidată de Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Laurenţiu a examinat preoţii înscrişi pentru obţinerea gradului I.
„Astăzi a avut loc şi colocviul pentru admiterea preoţilor doritori să obţină gradul profesional I în preoţie, care presupune elaborarea unei lucrări ştiinţifice şi cu aspecte practice, lucrare ce va fi realizată sub coordonarea profesorilor de teologie de la Sibiu. Cursurile se vor încheia după un an de zile, cu susţinerea acestei lucrări în faţa unei comisii de specialitate”, ne-a spus consilierul cultural al Arhiepiscopiei Sibiului, pr. lect. univ. dr. Emanuel Tăvală.
În cadrul cursurilor preoţeşti de anul acesta va avea loc şi o practică liturgică la Catedrala Mitropolitană din Sibiu şi la capela Facultăţii de Teologie din Sibiu.