În Cimitirul „Eroii Revoluției” din Capitală au fost pomeniți sâmbătă, 21 decembrie 2024, martirii din decembrie 1989. Slujba Parastasului a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul,
Cursuri pentru obţinerea gradelor profesionale în preoţie la Bucureşti
243 de clerici de la parohiile din cuprinsul Mitropoliei Munteniei şi Dobrogei participă, în perioada 1-14 iulie, la cursurile pentru obţinerea gradelor profesionale în preoţie. Acestea au fost deschise ieri, 1 iulie, la Catedrala Mitropolitană „Sfântul Spiridon”-Nou, Paraclis Patriarhal, de către Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, care a rostit cuvântul de binecuvântare intitulat „Formarea continuă a slujitorilor Bisericii - o necesitate misionară“.
Sesiunile de cursuri pentru obţinerea gradelor profesionale organizate de către Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din Bucureşti au fost precedate de Sfânta Liturghie şi slujba de Te Deum săvârşite în Catedrala „Sfântul Spiridon”-Nou de Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, înconjurat de un sobor de preoţi profesori şi diaconi. În cadrul Sfintei Liturghii, au fost înălţate rugăciuni de pomenire pentru Ion Diaconescu, profesor de limbi clasice la Seminarul Teologic Ortodox din Bucureşti, care a trecut la Domnul în ziua de marţi, 30 iunie. Tot în cadrul slujbei, diaconul Cosmin Grigorescu a fost hirotonit preot pe seama bisericii Parohiei Apărătorii Patriei II, cu hramurile „Adormirea Maicii Domnului” şi „Sfântul Ierarh Ambrozie al Mediolanului”.
La finalul slujbei de Te Deum, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a rostit cuvântul de binecuvântare „Formarea continuă a slujitorilor Bisericii - o necesitate misionară”. De asemenea, Preafericirea Sa i-a felicitat pe participanţii la cursurile preoţeşti pentru faptul că îşi doresc dinamizarea misiunii pastorale în parohia în care slujesc. „Suntem bucuroşi că 243 de preoţi şi diaconi s-au înscris la aceste cursuri şi sperăm că ele vor fi un prilej de îmbogăţire spirituală, dar şi de întărire a comuniunii preoţeşti fraterne şi de conlucrare eclesială, pentru că în timpul discuţiilor pe marginea prelegerilor fiecare poate să contribuie cu experienţa sa din parohia sau din eparhia respectivă. Vă dorim o binecuvântată şedere aici, în Bucureşti, şi o participare cu folos la aceste cursuri”, a mai spus Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.
În numele corpului profesoral al Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” şi al clericilor cursanţi, pr. prof. univ. dr. Ştefan Buchiu, decanul facultăţii, a dăruit Preafericitului Părinte Patriarh Daniel un buchet de flori şi a mulţumit Preafericirii Sale pentru cuvântul de învăţătură şi pentru ,,Îndrumătorul tematic pentru cursurile preoțești în vederea dobândirii gradelor profesionale” pe care l-a oferit în dar fiecărui participant. „Vă mulţumim din adâncul inimii că şi în anul acesta aţi binecuvântat ca la facultatea noastră să se desfăşoare cursurile preoţeşti, dar şi pentru faptul că aţi dorit să veniţi în mijlocul nostru, să susţineţi un cuvânt de învăţătură şi să-i provocaţi ca să ia foarte în serios aceste cursuri care sunt pentru o ei o şansă ca să-şi consolideze cunoştinţele şi să cunoască exigenţele actuale ale misiunii Bisericii. Faptul că suntem şi în «Anul omagial al misiunii parohiei şi mănăstirii azi» va fi un motiv în plus pentru ca ei să dorească şi să profite de pe urma discuţiilor cu profesorii, de pe urma cursurilor, a temelor, a seminariilor şi a dezbaterilor, astfel încât în parohiile şi eparhiile din care provin să poată duce răspunsuri ancorate în misiunea Bisericii pentru societatea şi Biserica de astăzi”, a precizat pr. decan Ştefan Buchiu.
Cursurile pentru obţinerea gradelor profesionale în preoţie, după cum a precizat Patriarhul României, au scopul de a oferi clericilor implicaţi în lucrarea misionară a Bisericii „repere pastorale izvorâte din experienţa Sfinţilor Părinţi şi a marilor păstori de suflete din eparhii, adaptate la realităţile şi provocările lumii contemporane, pentru a răspunde problemelor pe care credincioşii le întâmpină în viaţa de zi cu zi”. Totodată, clericii vor participa şi la slujbele ce vor fi săvârşite la Catedrala Mitropolitană „Sfântul Spiridon”-Nou.
La final, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a vizitat şantierele de la Casa „Trimitunda” din vecinătatea Catedralei Mitropolitane „Sfântul Spiridon”-Nou şi de la Paraclisul „Sfânta Ecaterina” al Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Capitală, pentru a observa stadiul lucrărilor de restaurare şi consolidare.