La Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București a fost lansat miercuri seară, 13 noiembrie 2024, volumul „Forme de organizare și funcționare a monahismului ortodox: tradiție
Cuviosul Teoctist, al doilea hram al Mănăstirii „Duminica Sfinţilor Români” din Bucureşti
Mâine, 3 septembrie 2008, la sărbătoarea Cuviosului Teoctist, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel va participa la Sfânta Liturghie oficiată la biserica Mănăstirii „Duminica Sfinţilor Români” din incinta Institutului Biblic şi de Misiune al Bisericii Ortodoxe Române (Şoseaua Olteniţei nr. 255, Bucureşti, sector 4), informează Biroul de Presă al Patriarhiei Române. La iniţiativa şi cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, Permanenţa Adunării Eparhiale a Arhiepiscopiei Bucureştilor a aprobat sărbătoarea Cuviosului Teoctist, ca al doilea hram al bisericii Mănăstirii „Duminica Sfinţilor Români“ întru cinstirea ctitorului acestei noi vetre monahale din Bucureşti, vrednicul de pomenire părintele patriarh Teoctist.
În anul 2003, la iniţiativa şi cu purtarea de grijă a patriarhului Teoctist, a început construcţia bisericii mănăstirii cu hramul „Duminica Sfinţilor Români“, finalizată în toamna anului 2006, împreună cu un corp de chilii pentru monahi. Ctitorul aşezământului, patriarhul Teoctist, aprecia la vremea respectivă că „prin înălţarea bisericii şi mănăstirii închinate Duminicii Sfinţilor Români, precum şi a unui corp de chilii pentru monahi, în incinta Institutului Biblic şi de Misiune al Bisericii Ortodoxe Române, a înviat, prin harul lui Dumnezeu, ctitoria din jurul bisericii Schitul Maicilor a fericitului întru pomenire patriarh Justinian, demolată în 1982“.
Cu ocazia sfinţirii, la data de 29 octombrie 2006, noua biserică a fost înzestrată cu părticele din cinstitele moaşte ale Sfântului Apostol Andrei, Sfântului Mare Mucenic Gheorghe şi ale Sfinţilor Dionisie şi Ambrozie, Episcopii Mediolanului.