De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Darul Patriarhului României pentru parohiile și mănăstirile românești din străinătate
La finalul ședinței de lucru a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române de joi, 16 decembrie, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a oferit în dar ierarhilor români care păstoresc eparhii din preajma granițelor țării noastre și din diasporă, în special din Occident, Sfinte Antimise. Obiectele liturgice au fost oferite ierarhilor în Sala „Consilium” din Palatul Patriarhiei. Sfintele Antimise vor ajunge de la ierarhi la parohiile şi mănăstirile românești din jurul granițelor țării noastre și din diasporă, precum și la reprezentanțele Patriarhiei Române din diferite țări. Cele 1.416 de Sfinte Antimise oferite de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel parohiilor și mănăstirilor românești din străinătate au fost confecționate la atelierele de broderie şi croitorie bisericească ale Serviciului colportaj al Arhiepiscopiei Bucureștilor, coordonat de părintele protosinghel Joachim Bejenariu, consilier eparhial. Acest dar pentru clericii și credincioșii români din diasporă s-a făcut la finalul anului 2021, declarat de Sfântul Sinod al Bisericii noastre drept An omagial al pastorației românilor din afara României.
Antimisul este o bucată de pânză de in sau mătase şi este de formă pătrată sau dreptunghiulară, pe care este imprimată sau brodată în partea centrală Icoana punerii în mormânt a Mântuitorului Iisus Hristos. El conține părticele de Sfinte Moaște. Pe Antimis se pun Sfântul Potir şi Sfântul Disc în timpul Sfintei Liturghii şi numai pe el se face sfințirea cinstitelor Daruri. Fără Antimis nu se poate săvârși Sfânta Liturghie. În biserică, Antimisul se păstrează în Altar, pe Sfânta Masă, sub Sfânta Evanghelie, iar când Sfânta Liturghie se oficiază în aer liber, el ţine locul Sfintei Mese.