În Cimitirul „Eroii Revoluției” din Capitală au fost pomeniți sâmbătă, 21 decembrie 2024, martirii din decembrie 1989. Slujba Parastasului a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul,
„Denia celor 12 Evanghelii” la Catedrala Patriarhală
La Catedrala Patriarhală din București a fost săvârșită joi, 13 aprilie 2023, Utrenia specială pentru Sfânta şi Marea Zi Vineri. Rânduiala cunoscută ca „Slujba Sfintelor şi Înfricoşătoarelor Pătimiri”, iar în popor ca „Denia celor 12 Evanghelii” a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop‑vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.
Textele scripturistice rânduite și rostite în cadrul acestei slujbe au relatat predarea ultimelor învățături de către Mântuitorul ucenicilor Săi, după Cina cea de Taină, precum și cronologia Sfintelor Pătimiri, de la arestarea în Grădina Ghetsimani, până la Punerea în Mormânt și pecetluirea pietrei.
Un moment important al rânduielii liturgice a fost în timpul cântării Antifonului al 15‑lea, când Sfânta Cruce, pe care este zugrăvit Mântuitorul răstignit, a fost așezată spre închinarea credincioșilor.
În cuvântul de învățătură rostit, Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul a explicat că troparul din Sfânta și Marea Zi Vineri este o aducere aminte a ceea ce s‑a întâmplat în această zi: „Acest tropar pe care îl ascultăm doar în Sfânta și Marea Zi Vineri este rostit în taină la începutul fiecărei Sfinte Liturghii, mai precis la momentul Proscomidiei, atunci când preotul pregătește materia jertfei. Troparul ne vorbește despre jertfă și răscumpărare și conține în el adevărul și taina acestei mari zile din istoria mântuirii și din viața fiecăruia dintre noi”.
În continuare, ierarhul a explicat că aceste zile care ne‑au mai rămas până la Învierea Domnului reprezintă pentru noi prilej de rugăciune și priveghere. „În aceste zile, cele mai triste din cuprinsul anului bisericesc, avem însă nădejdea Învierii. Această perioadă nu este doar o anamneză a evenimentului mântuitor al răscumpărării, ci este și un permanent îndemn la priveghere și rugăciune, după cum ne‑a îndemnat și una dintre cântările pe care le‑am ascultat în această seară. Dacă duhul nostru ne îndeamnă adeseori la trezvie, la părere de rău, la pocăință, trupul neputincios ne trage mereu către țărână. (...) Ne rugăm ca acest puțin răstimp care a rămas până la marea sărbătoare a Învierii Domnului să fie prilej de meditație, de rugăciune, de priveghere, pentru ca, luminați de aceste zile și de mesajul pe care Biserica ni‑l transmite, să putem cânta împreună cu întreaga Biserică «veniți să bem băutură nouă, nu din piatră stearpă făcută cu minuni, ci din izvorul nestricăciunii», din același izvor de care ne vorbește troparul acestei zile”, a îndemnat Preasfinția Sa.
Răspunsurile la strană au fost oferite de Corala „Nicolae Lungu” a Patriarhiei Române, precum și de membri ai Grupului psaltic „Tronos” al Catedralei Patriarhale.
În ziua de vineri, între orele 17:00 şi 20:30, va fi săvârșită Denia Prohodului Domnului și va avea loc procesiunea în jurul Catedralei Patriarhale cu Sfântul Epitaf, informează Biroul de presă al Patriarhiei Române.