În data de 19 noiembrie, în sala de ședințe „Episcop Melchisedec” a Centrului eparhial de la Roman, s‑a desfășurat ședința Biroului eparhial de asistență socială de la Sectorul social‑filantropic și
Deschiderea anului universitar la Facultatea de Teologie din București
La Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București, anul universitar 2024-2025 a debutat printr-un moment de rugăciune comună. Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, a săvârșit astăzi, 1 octombrie, Sfânta Liturghie și slujba de Te Deum în Biserica „Sfânta Ecaterina”, Paraclis universitar, înconjurat de un ales sobor de slujitori, cadre didactice ale instituției de învățământ, în prezența a numeroși studenți.
Studenți, masteranzi și doctoranzi, cadre didactice și preoți profesori s-au reunit în rugăciune la Biserica „Sfânta Ecaterina”, cerând binecuvântarea lui Dumnezeu pentru luminarea minții tinerilor și pentru însușirea învățăturilor folositoare. Din soborul de slujitori care s-au rugat alături de ierarh au făcut parte părintele lect. dr. Cosmin Pricop, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă din București, părintele prof. dr. David Pestroiu și părintele conf. dr. Gheorghe Holbea, prodecani, precum și alți preoți și diaconi.
La finalul rânduielilor liturgice, Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul a dat citire mesajului de binecuvântare la început de an universitar al Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, intitulat „Educația tinerilor este misiune sfântă și coresponsabilitate socială”. În continuare, ierarhul s-a adresat studenților instituției de învățământ teologic: „Amintim că Preafericitul Părinte Patriarh, care a desfășurat o bogată și frumoasă activitate didactică încă dinainte de a intra în monahism, atât în țară, cât și în străinătate, a acordat întotdeauna o atenție deosebită promovării calității învățământului teologic, astfel încât seminariile și facultățile de teologie să pregătească tineri capabili să fie misionari într-o epocă în care ne confruntăm cu o mulțime de provocări. Aici, la București, părinții profesori sunt martorii marilor transformări care au avut loc la această facultate și la seminarul teologic din apropiere. Dincolo de toate lucrurile materiale, prin organizarea congreselor de teologie și a întâlnirilor Colegiului Decanilor Facultăților de Teologie din Patriarhia Română, Părintele Patriarh Daniel s-a străduit ca nivelul calitativ al învățământului teologic din România să se ridice de la an la an. (...) Aflându-ne la deschiderea noului an universitar, i-am pomenit la Sfânta Liturghie pe profesorii Facultății de Teologie din București, pe doctoranzi, masteranzi și studenți, iar la slujba de Te Deum, prin rugăciuni speciale, am chemat ajutorul lui Dumnezeu asupra dumneavoastră, ca să vă dăruiască discernământul, înțelepciunea și maturitatea necesare pentru a lăsa deoparte «ușurătățile tinereții», așa cum spune textul liturgic, și a vă dedica studiului”.
Părintele decan Cosmin Pricop a mulțumit apoi Preafericitului Părinte Patriarh Daniel pentru purtarea de grijă acordată instituției, studenților și ostenitorilor ei, precum și Episcopului-vicar patriarhal pentru prezență și slujire: „Înțelegem mesajul de binecuvântare și de încurajare al Părintelui Patriarh ca pe un semn al purtării de grijă permanente și părintești pe care o simțim mereu. Înțelegem acest mesaj și în sensul responsabilizării de a ne ridica la înălțimea statutului unei facultăți de teologie aflate în capitala țării și în proximitatea Administrației Patriarhale. Noi, cadrele didactice, sperăm să descoperim pe chipurile studenților, mai ales ale celor din anul întâi, acea curiozitate și acel interes pentru studiu, pentru rigoare academică, pentru onestitate și pentru descoperirea învățăturii care îmbină partea academică și partea duhovnicească”.
Tot luni, studenții din primul an de la toate specializările au participat la un curs festiv susținut de părintele prodecan Gheorghe Holbea și găzduit în Amfiteatrul „Pr. Prof. Dr. Ioan G. Coman”.