De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Distincții pentru promovarea Ortodoxiei
Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a oferit miercuri, 17 ianuarie, Diploma și medalia comemorativă „Anul comemorativ Justinian Patriarhul și al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului” unor personalități ale vieții culturale, dar și unor jurnaliști TVR, jurnaliști Radio România, respectiv Realitatea TV, pentru implicarea majoră în promovarea în mass-media a apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului, comemorați de-a lungul anului 2017.
La finalul momentului festiv, care a avut loc în Sala „Europa Christiana” a Palatului Patriarhiei, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel le-a mulțumit invitaţilor pentru prezență, le-a adresat felicitări şi părintești binecuvântări pentru activitatea prezentă și cea viitoare.
„A fost o mărturie frumoasă, a dumneavoastră, despre mărturisitorii și apărătorii Ortodoxiei în timpul regimului comunist. Această Diplomă comemorativă «Justinian Patriarhul și a apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului» confirmă activitatea dumneavoastră misionară în societate, dar și pasiunea pentru a scoate în evidență virtuțile celor care au fost mărturisitori ai Ortodoxiei în vremuri grele. De asemenea, scoate în lumină preocuparea Bisericii ca, împreună cu alte instituții, să facă o lucrare de sensibilizare a celor care au de învățat din curajul, dar mai ales din credința și evlavia celor care au fost mărturisitorii credinței în timp de prigoană sau de persecuție. Este, de asemenea, datoria noastră să scoatem în evidență că, deși nu aveau libertate civică, acești mărturisitori ai credinței aveau o profundă libertate interioară, și anume aceea de a menține comuniunea cu Dumnezeu, ca fiind sursa identității și demnității persoanei. Foarte adesea avem libertate exterioară, dar nu mai avem libertate interioară, libertatea de a fi noi înșine în raport cu Dumnezeu și cu semenii. Problema libertății, după experiența mărturisitorilor din temnițele comuniste, a fost scoasă în evidență ca libertate interioară, aceea de a iubi pe Dumnezeu și pe semeni până chiar la iertarea dușmanilor”, a spus Părintele Patriarh Daniel.
Rolul mirenilor în lucrarea de catehizare și înduhovnicire a societății românești a fost unul din aspectele pe care Patriarhul României l-a evidențiat în cadrul întâlnirii. Astfel, a vorbit despre importanța solidarității în rugăciune și fapte bune în aceste vremuri, când persecuțiile împotriva creștinilor sunt în continuă creștere, mai ales în țările islamice. De asemenea, Preafericirea Sa a menționat ajutorul pe care creștinii ortodocși, în special din Siria, l-au solicitat pentru restaurarea bisericilor și mănăstirilor, ajutor care va deveni o prioritate pentru anii care urmează. „Avem nevoie de ajutorul laicatului, mirenilor, care fac parte din «laos», din poporul creștin. Din punctul de vedere al cooperării misionare, credem că orice cuvânt ziditor este o lucrare misionară, indiferent că face parte dintr-un program prestabilit sau este o inspirație de moment. Este mare lucrarea celor care prin cuvânt și faptă arată iubirea lui Dumnezeu pentru lume. Acesta este și criteriul ultim al Judecății, și anume cât de mult am iubit în lume pe Dumnezeu în rugăciune și pe semeni în fapte bune. Aceasta contează pentru viața veșnică fericită sau nefericită”, a spus Părintele Patriarh Daniel.