În Cimitirul „Eroii Revoluției” din Capitală au fost pomeniți sâmbătă, 21 decembrie 2024, martirii din decembrie 1989. Slujba Parastasului a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul,
Doi ierarhi la hramul din localitatea Filipeni, Republica Moldova
Joi, 3 iunie, de ziua sărbătoririi Sfinților Împărați Constantin și Elena, după calendarul neîndreptat, Preasfințitul Părinte Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud, și Preasfințitul Părinte Ieronim Sinaitul, Episcop-vicar patriarhal, au slujit în Parohia Filipeni, raionul Leova, care și-a sărbătorit hramul.
Credincioșii moldoveni din Filipeni au avut bucuria să aibă în mijlocul lor pe cei doi ierarhi care au săvârșit Sfânta Liturghie, i-au binecuvântat pe cei prezenți și au rostit cuvinte de folos duhovnicesc.
Potrivit Biroului de presă al eparhiei, în omilia rostită, Preasfințitul Părinte Ieronim Sinaitul a vorbit despre meritele marilor Împărați, întocmai ca Apostolii, Constantin și mama sa, Elena, încurajându-l pe părintele paroh Ioan Goreanu să-și ducă crucea slujirii cu demnitate până la capăt.
După Sfânta Liturghie, ierarhii au oficiat o slujbă de mulțumire pentru toate binefacerile revărsate de Dumnezeu peste poporul binecredincios.
Preasfințitul Părinte Veniamin i-a mulțumit oaspetelui de la București pentru prezență, pentru cuvântul de învățătură și pentru bucuria de a fi împreună la această parohie în ziua hramului. A mulțumit și Preafericitului Părinte Patriarh Daniel pentru dragostea pe care o are pentru Basarabia, dar și pentru delegarea la acest eveniment a unui colaborator al Preafericirii Sale.
La final, părintele paroh Ioan Goreanu a mulțumit lui Dumnezeu pentru bucuria trăită cu ocazia hramului, a mulțumit ierarhilor și credincioșilor prezenți pentru comuniune și pentru toate darurile care s-au revărsat peste ei în acea zi, invitându-i pe cei prezenți la continuarea sărbătorii în familie cu toți cei dragi. Biserica acestei localități are peste o sută de ani, ea a funcționat fără întrerupere chiar și în perioada sovietică. A fost construită în anul 1907. Întrucât la venirea părintelui Ioan Goreanu ca preot paroh al acestei parohii se impuneau lucrări de consolidare și restaurare, biserica a fost restaurată în ultimii ani. Lucrările de renovare s-au finalizat în 2017 și au durat 6 luni, iar costurile s-au ridicat la peste 2 milioane de lei moldovenești (aproximativ 92.000 de euro).