Biserica „Sfântul Grigorie Palama”, paraclis al Universității Politehnica din București, și-a sărbătorit joi, 14 noiembrie 2024, ocrotitorul spiritual. Pelerinii prezenți la slujbă s-au putut închina și la
Duhurile rele se tem de omul unit cu Dumnezeu
În toate bisericile ortodoxe s-a citit ieri Evanghelia Duminicii a X-a după Rusalii, de la Sfântul Evanghelist Matei (XVII, 14-23), în care se relatează despre minunea vindecării unui copil lunatic de către Mântuitorul Iisus Hristos. În cuvântul de învăţătură rostit în Paraclisul "Sfântul Mare Mucenic Gheorghe" din Reşedinţa patriarhală, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a evidenţiat rolul rugăciunii şi al postului în alungarea duhurilor rele.
Întâistătătorul Bisericii noastre a arătat că "prin rugăciune omul se uneşte cu Dumnezeu şi prin postire se smereşte. Când omul se uneşte cu Dumnezeu prin rugăciune şi se află în stare de smerenie atunci el se goleşte de sine însuşi, de egoismul vieţii sale şi se umple de prezenţa harului lui Dumnezeu, se umple de sfinţenie. Şi numai în faţa sfinţeniei lui Dumnezeu prezentă în om prin rugăciune şi post demonii se înfricoşează, se tem. Demonii nu se tem de cuvintele aspre sau de cuvintele frumoase, ci se tem doar de prezenţa Duhului Sfânt în omul credincios. Mântuitorul arată că este nevoie ca omul să se unească cu Dumnezeu ca să poată birui duhurile rele. Omul unit cu Dumnezeu prin rugăciune şi prin post devine un om purtător de Duhul Sfânt şi numai Duhul Sfânt alungă duhurile rele, pentru că sfinţenia şi lumina Duhului Sfânt alungă răutatea, necurăţia duhurilor rele şi, de aceea, ele se mai numesc şi duhuri necurate, nedrepte, pervertite, întunecate, înşelătoare, chinuitoare, duplicitare".
Preafericirea Sa a mai explicat că Mântuitorul Iisus Hristos cunoaşte atât natura umană care poate primi în ea pe Duhul Sfânt, cât şi natura umană care din necredinţă şi neglijenţă devine pradă a duhurilor rele: "Omul nu poate rămâne în stare de neutralitate. Dacă omul nu se înduhovniceşte prin lucrarea Duhului Sfânt atunci el se înrăieşte, se înrăutăţeşte prin influenţa duhurilor rele asupra lui, care adesea lucrează prin patimi, prin cuvinte rele, prin gânduri necurate şi prin fapte distrugătoare de comuniune şi vătămătoare pentru viaţa celor din jur". Patriarhul României a mai explicat că Mântuitorul nu mustră pe tatăl copilului, ca şi când ar fi necredincios, ci mustră poporul întreg pentru a arăta că nu e suficient să se roage un singur om pentru vindecare, ci şi comunitatea trebuie să se roage pentru alungarea duhurilor rele. De aceea, rugăciunea Bisericii întregi este rugăciunea cea mai puternică.