De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Duminica a 19‑a după Rusalii la Catedrala Patriarhală
Sărbătoarea Acoperământul Maicii Domnului a fost prăznuită duminică, 1 octombrie 2023, și de credincioșii din Capitală. Veniți în număr mare la Catedrala Patriarhală, aceștia au participat la Sfânta Liturghie, care a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop‑vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, slujitori ai istoricului lăcaș de rugăciune.
În cuvântul de învățătură, ierarhul a tâlcuit Evanghelia rânduită, subliniind actualitatea acesteia pentru societatea contemporană. „Evanghelia acestei duminici se adresează nouă, îndeosebi. S‑a adresat și celor din vremea Mântuitorului, dar bat aceste cuvinte la ușa inimilor noastre, într‑o vreme când se aud atâtea tulburări, războaie, neînțelegeri, atât de multe conflicte. Cuvintele Mântuitorului de a ne iubi vrăjmașii par a fi anacronice, parcă nu s‑au rostit pentru noi, ci sunt doar o povestire, dar ele fac parte dintr‑o realitate care include și care pregătește mântuirea fiecăruia dintre noi. Cei care reușesc să ierte și să iubească sunt numiți fiii lui Dumnezeu, ai Celui Preaînalt, care face să răsare lumina Sa sau soarele peste cei drepți și peste cei păcătoși. Cei care nu iartă și nu iubesc nu se pot numi astfel. În măsura în care noi iertăm, în aceeași măsură ni se va ierta. De aceea, Evanghelia acestei duminici este nu doar actuală, ci și existențială, pentru că ne cheamă să ne trezim măcar într‑un anume ceas, noi cei care am trecut prin viață și am învățat, mai mult sau mai puțin, să înțelegem esențialul, adică puterea de a iubi și de a ierta”, a reliefat Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul.
Răspunsurile liturgice au fost oferite de Corala „Nicolae Lungu” a Patriarhiei Române.