La Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București a fost lansat miercuri seară, 13 noiembrie 2024, volumul „Forme de organizare și funcționare a monahismului ortodox: tradiție
Duminica a 5‑a după Rusalii la Catedrala Patriarhală
Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop‑vicar patriarhal, a săvârșit Sfânta Liturghie la Catedrala Patriarhală din București duminică, 17 iulie, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. La momentul rânduit, ierarhul a rostit un cuvânt de învățătură în care a tâlcuit pasajul evanghelic lecturat (Matei 8, 28‑34; 9, 1), ce relatează vindecarea celor doi demonizați din ținutul Gadarenilor.
Vorbind despre îngăduința pe care Mântuitorul Iisus Hristos a arătat‑o duhurilor necurate, cărora le‑a permis să intre în turma de porci, Preasfinția Sa a spus: „Noi, oamenii, adeseori ne înfricoșăm de lucrările duhurilor rele împotriva noastră, nepunându‑ne nădejdea în Cel care are stăpânirea întregii lumi. Sfântul Ioan Gură de Aur afirmă că Hristos le‑a îngăduit demonilor să intre în acea turmă pentru a ne arăta nouă că nici măcar în porci demonii nu pot intra dacă nu le este îngăduit și că Domnul ne‑a oferit arme împotriva oricărei lucrări a diavolilor. Știm că El a dat putere ucenicilor Săi să calce peste șerpi și peste scorpii, să alunge demonii din cei stăpâniți de ei, iar după ce s‑au întors din misiunea temporară, de probă, în care au fost trimiși, ucenicii I‑au spus Mântuitorului că și demonii li se supun în numele Său (Luca 10, 17). Dacă noi suntem zidiți pe moștenirea Apostolilor, și slujitorilor Bisericii, care au fost hirotoniți de Apostoli și de urmașii lor, li s‑a dat putere de a scoate duhurile necurate”.
Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost oferite de Corala „Nicolae Lungu” a Patriarhiei Române.