Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Duminica iertării la Catedrala Arhiepiscopală din Roman
În data de 14 martie 2021, în Duminica Izgonirii lui Adam din Rai, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, a săvârșit Sfânta Liturghie la Catedrala Arhiepiscopală din Roman.
Cea de-a patra duminică pregătitoare intrării în Sfântul și Marele Post al Pătimirilor Domnului nostru Iisus Hristos a adunat mulțime de credincioși în străvechiul chivot mușatin închinat Sfintei Cuvioase Parascheva la Roman.
Cunoscută în tradiția liturgică a Ortodoxiei și ca Duminica iertării, această zi a așezat spre meditație credincioșilor textul Evangheliei (Matei 6, 14-21) care vorbește despre iertare, despre săvârșirea nevoințelor specifice postului întru ascuns și despre împlinirea faptelor milei creștine, ca virtuți care-l pot călăuzi și însoți pe creștin de-a lungul călătoriei spirituale spre Slăvitul Praznic al Învierii.
Pasajul evanghelic a fost tâlcuit de părintele Gabriel Roșu, preot slujitor la Catedrala Arhiepiscopală.
În cuvântul de învățătură adresat la finalul slujbei, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a vorbit despre rolul pregătitor al Postului Mare pentru mântuirea celor credincioși: „Iubiții mei, ați ascultat mesajul lui Hristos de astăzi care ne îndeamnă la post. Toate vor fi posibile dacă postul care începe mâine devine un timp de decizie, de alegere. Fiecare dintre noi în parte va găsi propria formă prin care să realizeze schimbarea, dar timpul postului trebuie să fie pentru fiecare dintre noi prilej de meditație și rugăciune, astfel încât, la finalul lui, la Paști, să descoperim calea de a deveni mai buni”.
Ierarhul a explicat menirea oamenilor și a arătat că ținta creștinilor este dobândirea Împărăției cerurilor: „Fiecare trebuie să fie conștient de faptele sale, de păcatele sale și de tot ceea ce împlinește în viața aceasta, pentru că fiecare dintre noi este angajat să ajungă în eshaton, adică în Împărăția lui Dumnezeu. Vom putea ajunge acolo doar făcând faptele bune și toate celelalte virtuți și învățăminte care sunt promulgate de către Biserică. Astăzi, Hristos ne dă meniul pentru post, să ne spălăm fața și să ne ungem capul cu Evanghelia Vieții; doar aceste două coordonate ni le cere Hristos. Pentru călugări este o bucurie când începe Postul, pentru că mai lăsăm la o parte cele materiale și începem să construim interiorul nostru, să facem lumină întru cele dinlăuntru ale noastre ca să vină Hristos. El vine pururea, dar găsește întotdeauna ușa sufletului încuiată, găsește casa nemăturată și atunci pleacă înapoi cu mâhnire din cămara sufletului nostru. Să ne debarasăm de toate acestea și să venim, în condițiile legii actuale, la biserică și să cerem reconcilierea. Hristos a creat acest spațiu sacru dedicat lui, unde se săvârșește Sfânta Liturghie tocmai ca să ne întâlnim cu El. Să binecuvânteze Dumnezeu ziua de astăzi, să vă înțelepțească, să vă lumineze, iar tuturor să vă dea alese bucurii și mângâieri duhovnicești”.
Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost oferite de Corala „Paraschevi” a Catedralei Arhiepiscopale.