La Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București a fost lansat miercuri seară, 13 noiembrie 2024, volumul „Forme de organizare și funcționare a monahismului ortodox: tradiție
Duminica Ortodoxiei la Catedrala Patriarhală din București
În Duminica Ortodoxiei, 13 martie 2022, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a săvârșit Sfânta Liturghie a Sfântului Ierarh Vasile cel Mare la Catedrala Patriarhală din București, împreună cu Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, înconjurați de un sobor de preoți și diaconi. În cadrul slujbei au fost rostite ectenii și rugăciuni de mulțumire lui Dumnezeu pentru binefacerile revărsate asupra Preafericirii Sale, la împlinirea a 32 de ani de la primirea marelui dar al arhieriei. La final, a fost prezentat volumul „Comuniune și conlucrare cu românii din afara României. Lucrarea Bisericii în societate în anul 2021”.
În cuvântul de învățătură rostit, Întâistătătorul Bisericii noastre a explicat că mărturisirea credinței deschide oamenilor cerurile: „Îndată după ce i-a spus că l-a văzut când era sub smochin, Natanael a spus: «Rabi, Tu eşti Fiul lui Dumnezeu, Tu eşti regele lui Israel» (Ioan 1, 49). Vederea duhovnicească a sufletului și a evenimentelor care au loc la distanțe mari, pe care a arătat-o Iisus, l-a determinat pe Natanael să-L mărturisească. (...) Apoi, Iisus i-a grăit: «Adevărat, adevărat zic vouă, de acum veţi vedea cerul deschizându-se şi pe îngerii lui Dumnezeu suindu-se şi coborându-se peste Fiul Omului» (Ioan 1, 51). Prin această nouă descoperire Mântuitorul Iisus Hristos a vrut să spună că El nu este doar regele sau împăratul lui Israel, El nu este un domn pământesc, cum credeau unii dintre evrei, că Mesia va veni să-i izbăvească de sub asuprirea romană ca un rege pământesc. Aceasta înseamnă că Iisus este Domnul îngerilor, este Împărat ceresc, nu este un domn sau împărat pământesc. Suirea îngerilor și coborârea peste Fiul Omului reprezintă deja o deschidere spre cunoașterea tainei Bisericii, pentru că îngerii care urcă și care coboară duc rugăciunile credincioșilor din Biserica lui Hristos, Care este capul Bisericii, la Hristos, și duc prin coborâre înapoi binecuvântarea Lui către cei care se roagă. Această urcare a îngerilor purtând rugăciunile Bisericii către Hristos, capul Bisericii, și coborându-se cu binecuvântarea lui Hristos celor care se roagă este o vedere a Împărăției cerurilor și a Tainei Bisericii. Evanghelia de astăzi ne spune că dacă avem credință adevărată vom vedea cerurile deschizându-se și vom putea intra în Împărăția cerurilor, Împărăția veșnică a iubirii Tatălui, Fiului și Sfântului Duh”.
„Dreapta credință este mărturisirea dumnezeirii lui Iisus Hristos”
În continuare, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a reliefat că icoana ortodoxă înseamnă mărturisirea dreptei credințe. „Dreapta credință este mărturisirea dumnezeirii lui Iisus Hristos. Credința este o cunoaștere dincolo de simțuri, o vedere sau o simțire, o percepere a prezenței lui Dumnezeu în lume. Credința este vederea duhovnicească a Celui care este nevăzut fizic, cu ochii trupești. Prin credință toți prorocii Vechiului Testament au prevăzut și prezis lucrarea lui Dumnezeu în istorie și venirea lui Hristos. Dreapta credință este mărturisirea că Iisus din Nazaret nu este un simplu om, ci este Fiul Veșnic al lui Dumnezeu Care S-a făcut Om din iubire pentru oameni și pentru mântuirea lor. Cel nevăzut și necuprins S-a făcut văzut și cuprins, Cel nemuritor S-a făcut muritor pentru a ne dărui nouă viață veșnică prin Înviere. Aceasta este taina mare a credinței. Dacă mărturisim dreapta credință ni se deschid cerurile, adică vedem slava Împărăției cerurilor. În Biserică avem arvuna Împărăției cerurilor. De aceea, icoanele în Biserica Ortodoxă arată Împărăția cerurilor, mai ales catapeteasma cu icoanele Mântuitorului, Maicii Domnului, Sfinților Apostoli și Sfinților Proroci. Vin spre noi ca noi să venim spre ei. Prin icoane vedem cum sfinții din cer vin spre noi, ca pe noi să ne cheme la comuniune de iubire, de bucurie și de fericire veșnică cu Dumnezeu Tatăl, Fiul și Duhul Sfânt. Duminica Ortodoxiei înseamnă Duminica dreptei credințe mărturisite prin cuvânt și prin icoane”, a spus Preafericirea Sa.
„Icoanele arată că sfinții sunt prezenți împreună cu noi în rugăciune”
Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a subliniat că în fața icoanei suntem în prezența sfântului zugrăvit: „În Biserică ne rugăm împreună cu sfinții din toate veacurile. În fața icoanelor avem bucuria comuniunii. În fiecare icoană a unui sfânt întâlnim un mărturisitor al dreptei credințe, un dascăl al viețuirii sfinte și un rugător pentru noi. Icoanele nu sunt în biserică doar podoabă, pe care doar le privim. În fața icoanei noi suntem în fața prezenței sfântului zugrăvit. De aceea, icoana se sărută închinându-ne Tatălui, Fiului și Duhului Sfânt, Care dăruiesc sfințenia oamenilor nevoitori, credincioși, postitori și rugători. În fața icoanei ne închinăm, ne rugăm, și o sărutăm imitând întâlnirea noastră cu o persoană pe care o iubim. Așa cum a spus Sfântul Ioan Damaschin, noi nu cinstim în icoane materia, lemnul, hârtia sau mozaicul, ci în icoane cinstim persoana sfântului pictat. De aceea, cinstea arătată icoanei se ridică spre cel reprezentat pe icoane și icoanele arată că sfinții sunt prezenți împreună cu noi în rugăciune, ne ascultă și ne ajută. De aceea, poporul iubește foarte mult icoanele sfinților, pentru că îi simte pe sfinți aproape. (...) Ortodoxia, cu icoanele frumoase, este o Biserică a bucuriei, a învierii și a iubirii Preasfintei Treimi împărtășite oamenilor”.
„Comuniune și conlucrare cu românii din afara României”
La finalul Sfintei Liturghii, Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, a prezentat volumul „Comuniune și conlucrare cu românii din afara României. Lucrarea Bisericii în societate în anul 2021”, apărut de curând la Editura BASILICA a Patriarhiei Române. Totodată, ierarhul a rostit și un cuvânt festiv dedicat împlinirii a 32 de ani de la primirea marelui dar al arhieriei de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel. „A devenit o frumoasă și necesară tradiție ca în prima duminică a Sfântului și Marelui Post să fie prezentat aici un nou volum, care conține o mulțime de texte care au fost alcătuite de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel pe parcursul anului precedent. (...) Nu este întâmplător faptul că acest volum întotdeauna a fost prezentat în Duminica Ortodoxiei. În felul acesta colaboratorii Preafericitului Părinte Patriarh Daniel și ostenitorii Editurii BASILICA aduc un omagiu Preafericirii Sale, care în prima duminică din Postul Mare aniversează ziua în care a primit marele dar al arhieriei, eveniment care a avut loc în anul 1990, ziua calendaristică 4 martie atunci, însă ziua liturgică a Duminicii Ortodoxiei. De aceea, în fiecare an, în această duminică îl omagiem pe Preafericitul Părinte Patriarh Daniel cu prilejul aniversării momentului în care a fost chemat la cea mai înaltă slujire a Bisericii, slujirea arhierească. Volumele acestea sunt prezentate în Duminica Ortodoxiei, întrucât prin activitatea pe care a desfășurat-o vreme de 32 de ani, Preafericirea Sa a arătat tuturor că este un slujitor al Bisericii devotat în totalitate slujirii și promovării Ortodoxiei în țară, în diaspora românească, precum și în cadrul Ortodoxiei universale”, a spus Episcopul-vicar patriarhal.
În semn de prețuire, Patriarhul României a primit un buchet de flori din partea slujitorilor Catedralei Patriarhale.
Preafericitul Părinte Patriarh Daniel i-a mulțumit Preasfințitului Părinte Varlaam Ploieșteanul pentru prezentarea volumului despre activitatea Bisericii Ortodoxe Române în anul 2021, precum și tuturor credincioșilor și colaboratorilor care au contribuit la aceste activități. Preafericirea Sa i-a îndemnat pe cei prezenți ca mai ales în Duminica Ortodoxiei, când prăznuim sărbătoarea sfintelor icoane, care arată adevărul și frumusețea Ortodoxiei, să ajute la continuarea pictării icoanelor în mozaic ale Catedralei Naționale.
În cadrul Sfintei Liturghii, arhidiaconul Constantin Hurjui a citit Pastorala Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române adresată clerului și credincioșilor din Patriarhia Română la Duminica Ortodoxiei.
Răspunsurile liturgice au fost oferite de Corala „Nicolae Lungu” a Patriarhiei Române, dirijată de pr. conf. dr. Stelian Ionașcu.