La 25 noiembrie 2018, în anticiparea Centenarului Marii Uniri, un sobor impresionant de ierarhi, condus de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului-Noua Romă și Patriarh Ecumenic, și de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, consacra „singurul edificiu reprezentativ al Centenarului României reîntregite”. La șase ani de la acest moment istoric, în urma eforturilor susținute ale echipelor de muncitori, Catedrala Mântuirii Neamului se înfățișează în peisajul urban agitat al Capitalei ca o oază luminoasă de liniște, în care orice om poate să se oprească, să se regăsească pe sine în legătură tainică cu Dumnezeu, dătătorul a tot binele.
Duminica Tomii la Baia Mare
În Duminica Sfântului Apostol Toma, Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, a săvârşit Sfânta Liturghie în Paraclisul Episcopal „Intrarea în biserică a Maicii Domnului” din incinta Centrului eparhial din Baia Mare.
Ierarhul a vorbit, în cuvântul de învăţătură adresat credincioşilor, despre marii mărturisitori care s-au apropiat prin credinţă de Hristos: „Sfinţii lui Dumnezeu au fost Lumină. Au fost foc mistuitor, pentru că Duhul lui Dumnezeu a lucrat în viaţa şi în fiinţa lor, încât au devenit transparenţi lui Dumnezeu şi absenţi păcatelor, absenţi lumii. Deşi trăiau în lume, trăiau ca şi cum n-ar fi fost în lume”.
De asemenea, Preasfinţitul Părinte Iustin a amintit, cu privire la Duminica Sfântului Apostol Toma, că şi apostolii au avut îndoieli la un moment dat, însă aceste îndoieli s-au risipit, apoi „au crezut şi s-au bucurat, n-au mai avut teamă, s-au umplut de putere, au lucrat pentru Hristos şi propovăduirea adevărului Învierii Lui în toată lumea”.
La sărbătoarea Izvorului Tămăduirii din Săptămâna Luminată, Preasfinţia Sa a slujit Sfânta Liturghie tot în Paraclisul Episcopal din cadrul Centrului eparhial.