La 25 noiembrie 2018, în anticiparea Centenarului Marii Uniri, un sobor impresionant de ierarhi, condus de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului-Noua Romă și Patriarh Ecumenic, și de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, consacra „singurul edificiu reprezentativ al Centenarului României reîntregite”. La șase ani de la acest moment istoric, în urma eforturilor susținute ale echipelor de muncitori, Catedrala Mântuirii Neamului se înfățișează în peisajul urban agitat al Capitalei ca o oază luminoasă de liniște, în care orice om poate să se oprească, să se regăsească pe sine în legătură tainică cu Dumnezeu, dătătorul a tot binele.
„Dumnezeu ne va apăra dacă nu ne îndoim în credinţa noastră”
În Duminica a 4-a din Postul Mare, comunitatea de credincioşi din Apoldu de Jos, judeţul Sibiu, a fost binecuvântată de Înaltpreasfinţitul Părinte Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului.
Ierarhul a liturghisit în Biserica „Buna Vestire” și „Sfântul Ierarh Andrei Șaguna” din satul sibian şi s-a rugat împreună cu credincioşii din comunitate pentru ajutor ceresc şi spor duhovnicesc în perioada care a mai rămas din Postul Mare.
În cadrul Sfintei Liturghii, ierarhul l-a hirotonit diacon pe teologul Gheorghe-Olimpiu Fleşariu, care în perioada următoare va fi hirotonit preot pentru Parohia Veneţia de Jos, judeţul Braşov.
La finalul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Laurenţiu a vorbit despre popasul duhovnicesc din a patra duminică a Postului Mare, în care credincioşii învaţă că Dumnezeu este Cel care aduce vindecare sufletească şi trupească.
„Întâi de toate, Mântuitorul îl tămăduieşte pe tatăl îndoielnic. Vă imaginaţi câtă durere avea în suflet acest tată văzând copilul său chinuit de diavolul şi nimeni nu putea să-l ajute. A făcut el, în speranţa lui, o încercare la ucenicii Mântuitorului şi aceştia nu l-au putut vindeca. A rămas el cu o singură speranţă. S-a apropiat de Mântuitorul, dar modul în care s-a adresat Lui a dat dovadă că el avea o îndoială. (...) Această îndoială a lui a fost primită de Mântuitorul Iisus Hristos nu ca o ofensă, ci ca o neputinţă şi îi răspunde Mântuitorul: «Dacă poţi, crede! Dacă ai credinţă, totul este posibil pentru cel ce crede!» Şi atunci s-a vindecat tatăl de această îndoială a credinţei, de această neputinţă şi a zis: «Cred, Doamne, ajută necredinţei mele!» Este o formulă pe care noi va trebui s-o repetăm mereu, de fiecare dată când suntem într-un impas, când suntem speriaţi şi cum suntem acum, când suntem atât de înfricoşaţi de tot ceea ce se întâmplă, avem prea puţină speranţă, prea puţină încredere că Dumnezeu ne ţine, El le rânduieşte pe toate. Ne va apăra dacă nu ne îndoim în credinţa noastră”, a subliniat ierarhul.