Ieri, 2 decembrie, la împlinirea a 15 ani de la trecerea la cele veşnice a Părintelui arhimandrit Cleopa Ilie, Patriarhia Română a organizat un amplu eveniment comemorativ dedicat personalităţii marelui duhovnic al neamului românesc. Au participat ierarhi, preoţi, profesori, monahi, studenţi şi credincioşi din întreaga ţară.
Evenimentul a început la Catedrala patriarhală cu Sfânta Liturghie, oficiată de Preasfinţitul Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal, înconjurat de un sobor de arhimandriţi, preoţi şi diaconi de la mănăstiri din Arhiepiscopia Bucureştilor şi din alte eparhii. Răspunsurile liturgice au fost date de Grupul psaltic „Tronos“ al Catedralei patriarhale şi Grupul psaltic „Potirul“ al Mănăstirii Radu Vodă din Bucureşti. A urmat slujba de pomenire a Părintelui arhimandrit Cleopa Ilie, săvârşită de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, împreună cu IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, IPS Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, IPS Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei, IPS Calinic, Arhiepiscop al Argeşului şi Muscelului, IPS Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, IPS Timotei, Arhiepiscop al Aradului, PS Visarion, Episcopul Tulcii, PS Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal, PS Varsanufie Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, şi PS Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului. Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a subliniat că aceste evenimente au fost organizate pentru a evidenţia lucrarea deosebită a Părintelui Cleopa Ilie şi mai ales personalitatea sa „ca mare predicator popular, mare duhovnic luminător de suflete pe calea mântuirii şi mare iubitor de popor şi ţară“.
În continuare, în Sala „Europa Christiana“ din Palatul Patriarhiei a fost vernisată expoziţia de fotografie dedicată marelui duhovnic de la Mănăstirea Sihăstria. Cea mai mare parte a imaginilor au provenit din arhiva Mănăstirii Sihăstria şi din arhiva personală a Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, a IPS Mitropolit Andrei al Clujului, Maramureşului şi Sălajului, a arhim. Timotei Aioanei şi a doamnei doctor Aurelia Luchian. Cele mai multe dintre fotografii nu au mai fost expuse până acum. „Toate aceste fotografii cu patriarhi, ierarhi şi credincioşi care l-au iubit şi l-au căutat în chilia lui de la Mănăstirea Sihăstria până în ultimul an al vieţii vorbesc despre viaţa unui om cuvios, a unui monah care şi-a dăruit întreaga perioadă de 70 de ani slujirii Mântuitorului Hristos“, a precizat arhim. Timotei Aioanei, Exarh cultural al Arhiepiscopiei Bucureştilor.
După vernisaj, în Aula „Teoctist Patriarhul“ din Palatul Patriarhiei a fost difuzat în premieră un nou film despre viaţa şi personalitatea Părintelui arhimandrit Cleopa Ilie, realizat de postul de televiziune Trinitas TV al Patriarhiei Române.
Lansarea unui volum de mărturii şi evocări
Ultima parte a evenimentelor comemorative a fost dedicată evocărilor marelui duhovnic român de către cei care l-au cunoscut. Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a citit cuvântul „Părintele Cleopa Ilie, luminător de suflete pe calea mântuirii“ şi a prezentat un volum de mărturii şi evocări despre viaţa şi personalitatea marelui duhovnic român. De asemenea, IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, a arătat că părintele Cleopa Ilie, fiind un trăitor şi mărturisitor al credinţei, este recunoscut în lumea ortodoxă ca un pilon al Bisericii Ortodoxe din veacul al XX-lea. „A fost om al ascezei, al trezviei, al rugăciunii inimii, dar şi om al slujirii semenilor săi cu durere şi cu dragoste. Simplitatea evanghelică se îmbină armonios într-însul cu armura savantă a cărturarului deţinător de vaste cunoştinţe teologice. Sub epitrahilul spovedaniei sale îşi găseau odihna sufletelor atât oameni obişnuiţi, cât şi teologi de seamă, arhierei sau profesori universitari. Om cu raţiune clară şi deopotrivă cu inimă caldă, Părintele Cleopa a primit de la Dumnezeu harul discernământului, cunoscând fără clătinare la cine şi când se aplică acrivia şi pogorământul. Fermitatea întru apărarea vieţii creştine curate se altoia la dânsul cu iertarea dăruită celor cu mari păcate, dar cu duh de pocăinţă. Mănăstirea Sihăstria şi Mitropolia Moldovei şi Bucovinei, Biserica Ortodoxă Română şi întreaga conştiinţă creştin-ortodoxă aduc mulţumire lui Dumnezeu pentru darul Cerului oferit pământului în persoana Părintelui Cleopa. Noi, cei de astăzi, arhierei, preoţi, călugări şi mireni, suntem chemaţi să avem mintea şi inima receptive la cuvântul marelui duhovnic“, a subliniat Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei.
IPS Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, a mărturisit că întâlnirile cu Părintele arhimandrit Cleopa, întâmplate în diferite momente ale vieţii, au ecou şi astăzi în sufletele celor care l-au cunoscut. „Ne spunea mereu că faţă de Dumnezeu să avem o atitudine de om ascultător, faţă de semenii noştri să avem un suflet cald de mamă, iar faţă de noi înşine, un suflet aspru de judecător. Iar dacă întâmplător ajungeam la părintele Paisie Olaru mai întâi, acesta ne zicea: «Eu vă dau numai un ceai, dar mâncarea consistentă o să v-o dea Părintele Cleopa». În perioada aceea tulbure, când nu se putea face catehizare sistematică, pentru foarte multă lume, clerici şi laici, Părintele Cleopa Ilie suplinea acest lucru şi toţi cei care ajungeau la chilia Părintelui Cleopa plecau de acolo întăriţi şi zidiţi sufleteşte“, a arătat Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului.
IPS Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a subliniat rolul Părintelui arhimandrit Cleopa Ilie la scrierea Patericului românesc, dar şi dialogul duhovnicesc al acestuia cu Părintele Dumitru Stăniloae, ctitorul Filocaliei româneşti.
Despre misiunea duhovnicească a Părintelui arhimandrit Cleopa Ilie a vorbit şi IPS Timotei, Arhiepiscop al Aradului, care a amintit de perioada Postului Mare a anului 1956, când Părintele Cleopa a pus în rânduială duhovnicească viaţa mănăstirii de maici „Sfântul Simeon Stâlpnicul“ din Arad. „Se păstrează de atunci un fel de legendă cu Părintele Cleopa, în sensul că, introducând întreaga rânduială mănăstirească, cu slujbele de noapte, trăgând clopotele mereu, au venit în timpul Miezonopticii numeroşi credincioşi din oraş, crezând că este vorba de un incendiu. Or, Părintele Cleopa a fost cel mai liniştit şi i-a potolit pe toţi, spunându-le: «Să vă rugaţi, pentru că este un foc al Duhului Sfânt aici şi viaţa viitoare a mănăstirii va depinde de această rânduială, pe care o punem acum şi care vrem să rămână statornică până la sfârşit»“, a spus IPS Arhiepiscop Timotei. În muzeul acestei mănăstiri se păstrează un Octoih, datat în anul 1816, ce a fost dăruit de Părintele Cleopa din partea Mănăstirii Sihăstria şi pe care a scris ca întreaga rânduială să fie neschimbată.
Mărturii şi evocări a adus în lumină şi arhimandritul Victorin Oanele, stareţul Mănăstirii Sihăstria, care a reliefat viaţa petrecută în ascultare şi împlinire a cuvântului lui Dumnezeu de către Părintele Cleopa Ilie. „Părintele Cleopa a fost un sfânt prin faptele pe care le-am cunoscut noi la Mănăstirea Sihăstria, pentru că vorbea cu oamenii, îi sfătuia, iar mulţi credincioşi veneau ca să-i mulţumească pentru împlinirea cererilor lor şi pentru tăria rugăciunilor părintelui. Acum, Părintele Cleopa s-a obişnuit ca toată lumea să meargă la cimitir şi să ia de acolo oleacă de pământ, iar în locul mormântului Părintelui Cleopa cer pământ cu coşuri ca să acopăr din nou. La Părintele Cleopa merg şi acum la chilie credincioşi şi lasă acolo un pomelnic. Îi scriu scrisori şi eu răspund în numele Părintelui Cleopa... El este sfânt şi pe pământ, şi în cer“, a spus bătrânul stareţ al Mănăstirii Sihăstria.
Viaţa şi personalitatea Părintelui arhimandrit Cleopa Ilie au influenţat profund şi foarte mulţi intelectuali. „M-am întâlnit în mai multe rânduri cu Părintele Ilie Cleopa şi am trăit veritabile lecţii de viaţă. Mi-ar fi plăcut să mă fi transformat printr-o minune dumnezeiască în ucenic şi să fi avut prilejul să mă împărtăşesc mai mult din izvorul său de înţelepciune. Nu a fost să fie şi îmi pare rău că astfel nu am izbutit să cunosc toate faţetele diamantului. Atât cât s-a răsfrânt din lumina lui asupră-mi, mă îndreptăţeşte să-l consider o figură emblematică a monahismului românesc, a unei călugării pe cale de dispariţie în care se întâlnea lumea cea veche cu cea nouă a veacului nostru. Era indiscutabil o figură istorică şi, adaug acum, o figură mitică“, a reliefat Grigore Elisei.
Patriarhul României a mulţumit organizatorilor şi ostenitorilor din cadrul sectoarelor Centrului eparhial al Arhiepiscopiei Bucureştilor şi a subliniat că amplul eveniment comemorativ este un moment de mulţumire adusă lui Dumnezeu pentru darul pe care l-a făcut poporului român şi Bisericii Ortodoxe întregi prin persoana şi activitatea Părintelui arhimandrit Cleopa Ilie.
La final, Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române, înconjurat de ierarhi, membri ai Sfântului Sinod, a sfinţit placa memorială în fosta chilie a Părintelui arhimandrit Cleopa Ilie din Reşedinţa patriarhală.