Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Eveniment cultural, la Colegiul Tehnic „Petru Mușat” din Suceava
În Sala de festivități a Colegiului „Petru Muşat” din Suceava a avut loc joi, 28 noiembrie, un simpozion dedicat zilei de 1 Decembrie și sărbătorii Sfântului Apostol Andrei, Ocrotitorul României. Invitatul de onoare al evenimentului cultural a fost Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop‑Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, care a rostit și un cuvânt de binecuvântare.
Alături de unitatea școlară amintită, organizatori au fost Inspectoratul Școlar Județean Suceava, Universitatea „Ștefan cel Mare”, Mănăstirea Dragomirna, Asociația Școlara suceveană pentru Educație și Dezvoltare. Evenimentul a cuprins interpretări muzicale susținute de coruri și grupuri vocale cu un repertoriu divers, recitări de poezie, scenete, momente power point, precum și două prelegeri susținute de către conf. univ. dr. Carmen Balan de la Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava și de către stavrofora Maria Gherghina, stareța Mănăstirii Dragomirna.
Invitatul de onoare al evenimentului cultural a fost Preasfinţitul Părinte Damaschin Dorneanul, care vorbit despre darul libertății obținut atât la 1 decembrie 1918, cât și la 22 decembrie 1989, despre care a spus că trebuie păstrat cu mare grijă: „În orice lună decembrie noi ar trebui să fim recunoscători pentru acest dar mare al libertății. Să nu uităm că libertatea aceasta a fost plătită scump. Libertatea noastră nu a fost gratuită: și în 1918, și în 1989, pentru libertatea pe care o avem noi astăzi au murit alții. Pentru ca noi să ne putem întâlni astăzi și să vorbim liber despre toate aceste lucruri alții au trebuit să moară. Ca atare, libertatea s‑a plătit scump și cu atât mai mult trebuie să o prețuim. Dacă nu o prețuim, va trebui să o plătească alții încă o dată, pentru că noi o vom pierde”.
În același context a fost prezentată și expozitia de reproduceri din manuscrisele miniate, create în școala de la Dragomirna sub titlul „Mitropolit Anastasie Crimca‑ Portret de ctitor”.