În Cimitirul „Eroii Revoluției” din Capitală au fost pomeniți sâmbătă, 21 decembrie 2024, martirii din decembrie 1989. Slujba Parastasului a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul,
Evenimente culturale și duhovnicești în orașul Galați
În orașul Galați s‑a desfășurat marți, 28 noiembrie, cea de‑a 24‑a ediție a Simpozionului naţional interseminarial, la care au participat reprezentanții a 23 de licee și seminare din țară. Evenimentul este organizat anual în apropierea sărbătorii Sfântului Apostol Andrei, ocrotitorul spiritual al seminarului teologic gălățean și al eparhiei. În contextul sărbătorii, duminică, 26 noiembrie, la Catedrala Arhiepiscopală din municipiu a fost adusă spre închinarea credincioșilor și racla cu moaștele Sfântului Cuvios Ioan Damaschin, sfințită de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.
Lucrările simpozionului național s‑au desfășurat la Muzeul Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine de la Dunărea de Jos. Anul acesta, tema tratată a fost dedicată Anului comemorativ 2023 şi s‑a intitulat „Ierarhi, preoţi şi psalţi români care au contribuit la dezvoltarea muzicii psaltice liturgice din eparhii”, ne‑a transmis pr. Rareș Bucur, consilier eparhial.
Întâlnirea a fost precedată de săvârşirea Sfintei Liturghii în capela seminarului gălăţean, oficiată de preoţii profesori ai acestei instituții de învățământ teologic, în prezenţa delegaţiilor de la celelalte seminare teologice din ţară.
La manifestarea culturală şi educaţională au participat și Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, şi Preasfinţitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii.
Cu acest prilej a fost prezentat proiectul expoziţional „Rugăciune şi comuniune”, ce cuprinde valoroase tipărituri din patrimoniul Arhiepiscopiei Dunării de Jos, având ca tematică imnografia şi cântarea bisericească, dar şi 80 de cărţi de rugăciune în format miniatural, tipărite în perioada secolelor 19‑20, aduse din Episcopia Tulcii la Muzeul eparhial din Galaţi.
În deschiderea manifestării cultural‑educaţionale, Înaltpreasfințitul Părinte Casian a rostit un cuvânt de binecuvântare și a apreciat implicarea elevilor şi a cadrelor didactice în acest demers educaţional important. De asemenea, Preasfinţitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii, a prezentat colecţia de carte din această expoziţie şi a mulţumit gazdelor pentru primirea deosebită şi oferirea unui spaţiu generos în care cărţile de rugăciune şi obiectele valoroase pot fi admirate de către toţi cei interesaţi în aceste zile de sărbătoare ale Sfântului Apostol Andrei la Galaţi.
Evenimentul a cuprins și prezentarea numărului 23 al volumului „Rugăciunea tinerilor seminarişti în anul sfinţilor isihaşti”, apărut în aceste zile la Tipografia „Candela cuvântului” a Arhiepiscopiei Dunării de Jos, realizat prin contribuţia ştiinţifică a elevilor de la seminarul gălăţean şi de la alte şcoli teologice din ţară, coordonaţi de profesorii lor, ne‑a transmis părintele consilier eparhial Rareș Bucur.
Duminică, 26 noiembrie, la Catedrala Arhiepiscopală din municipiu a fost adusă spre închinarea credincioșilor și racla cu moaștele Sfântului Cuvios Ioan Damaschin, sfințită de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, care a fost așezată alături de moaştele Sfântului Apostol Andrei, păstrată în patrimoniul sacru al Arhiepiscopiei Dunării de Jos.
Pe toată perioada de închinare la cinstitele odoare, credincioșii au primit iconițe și pliante cu informații despre viața și activitatea Sfântului imnograf Ioan Damaschin, precum și hrană și ceai.
Sfintele moaşte vor rămâne spre închinare până la 30 noiembrie, sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei.