Comunitatea din Satu‑Nou (Belceşti), județul Iași, atât de frumos unită în jurul părintelui paroh Andrei Florariu şi al preotului slujitor Vasile Florariu, va participa sâmbătă, 9 noiembrie, la sfinţirea ca
Examen pentru ocuparea a trei posturi vacante de preot militar
Patru preoți din Patriarhia Română au candidat miercuri, 15 decembrie 2021, pentru ocuparea a trei posturi de cleric militar în cadrul Secției de asistență religioasă a Ministerului Apărării Naționale. Examenul s-a desfășurat în Sala „Iustin Patriarhul” a Centrului pentru formare continuă „Dumitru Stăniloae” din Capitală, în prezența unei comisii de evaluare prezidate de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal.
Cei patru candidați au susținut o probă scrisă și una orală pentru ocuparea a trei posturi vacante de preot militar la garnizoanele Făgăraș, județul Brașov; Curtea de Argeș, județul Argeș; și Fetești, județul Ialomița. „Examenul a constat într-o probă scrisă la disciplinele Teologie dogmatică, Morală creștină și Istoria Bisericii Ortodoxe Române. După proba scrisă examenul a continuat cu susținerea probei orale și a prezentării proiectului pe care l-a pregătit fiecare candidat în eventualitatea câștigării concursului. În urmă cu două săptămâni s-a desfășurat o fază pregătitoare de verificare a dosarelor, întrucât atât din punctul de vedere al dispozițiilor Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, cât și datorită regulamentelor militare, candidații trebuie să întrunească o serie de condiții. În primul rând, trebuie să fie apți din punct de vedere medical, iar în doilea rând, să se încadreze în anumite limite de vârstă și, de asemenea, să întrunească anumite medii în pregătirea academică pe care au desfășurat-o”, ne-a spus Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul.
Alături de psiholog și medic, preotul militar este un factor de echilibru, având un rol foarte important în unitatea militară în care își desfășoară activitatea, întrucât credincioșii păstoriți au atribuții specifice. „Am avut bucuria să organizăm concursul pentru ocuparea unor funcții de preot militar din garnizoanele Fetești, Făgăraș și Curtea de Argeș. Slujirea preotului este foarte importantă într-o unitate militară. Este părintele sufletesc al militarilor și cel care însoțește trupele la fiecare misiune, fie că este în teatrul de operații, fie că merge în aplicații sau sunt împreună la Sfânta Liturghie. Activitatea preotului este foarte bine receptată în Armata României. El este un consilier al comandantului, cel care îl poate sfătui în problemele dificile ale unității, mai ales cele spirituale și sociale. Preotul este un factor de echilibru în unitate, alături de psiholog și medic”, ne-a declarat preotul militar Florin Viorel Vlădoiu, inspector general şi șef al Secţiei asistenţă religioasă în cadrul Statului Major al Apărării.
Potrivit legislației, încadrarea preoților militari se face printr-un concurs organizat de Patriarhia Română, prin Sectorul social-filantropic, în colaborare cu Ministerul Apărării Naționale.