De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Expoziție și lansare de carte la Palatul Patriarhiei
În Sala „Europa Christiana” a Palatului Patriarhiei au avut loc sâmbătă, 9 noiembrie 2019, vernisajul expoziției și lansarea albumului „Biserica Armeană din România - Istorie și Patrimoniu”. Evenimentul a fost organizat de Arhiepiscopia Bisericii Armene din România.
Au fost evocate trecutul armenilor din România, valorile spirituale și tradiționale specifice, precum și pagini din istoria milenară a acestui popor.
În deschiderea evenimentului, Episcopul Datev Hagopian, Întâistătătorul Bisericii Armene din România, a rostit un cuvânt în care a subliniat că prin această expoziţie s-a dorit evidenţierea istoriei Bisericii Armene din România: „De-a lungul istoriei, armenii care au trăit pe pământ românesc au înălțat aici biserici, mănăstiri, școli, diverse edificii culturale, lăsând o moștenire spirituală și culturală de importanță copleșitoare. Avem astăzi în România 18 biserici funcționale, 2 mănăstiri, o biserică mănăstire fortificată, 8 cimitire, capele, dar și clădirile fostelor școli armenești. În muzeul eparhial din București și în biblioteca eparhiei, se păstrează peste 2.000 de cărți vechi, precum și multe alte obiecte: 7 draperii pentru Altar, de mare valoare, 60 de manuscrise vechi, mai mult de 200 de icoane foarte vechi, arhiva eparhiei noastre pe o perioadă de 300 de ani și un recipient cu Sfântul Mir care datează de aproape 400 de ani”.
De asemenea, Întâistătătorul Arhiepiscopiei Bisericii Armene din România a adresat cuvinte de mulțumire pentru sprijinul permanent acordat comunității armene din România. „Suntem datori a da glas gândurilor de recunoștință pentru ospitalitatea poporului român, pentru sprijinul primit permanent din partea Statului Român şi a Bisericii Ortodoxe Române, ce ne-a fost soră în credință și iubire pentru Hristos, al cărei ajutor ne-a fost adesea de mare folos pe calea păstrării identității noastre culturale, naționale și spirituale”, a precizat Episcopul Datev Hagopian.
În continuare, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a rostit cuvântul intitulat „Biserica Armeană din România - o istorie bogată cu un patrimoniu valoros”.
Un mesaj a fost adresat și de Victor Opaschi, secretar de stat pentru Culte, care a expus o scurtă analiză asupra istoriei poporului armean și a evidențiat rolul Secretariatului de Stat pentru Culte în sprijinirea comunităților și cultelor religioase în exprimarea credinței și identității proprii. „Este un eveniment cu profunde valențe interconfesionale, care ne arată poziția privilegiată la nivel european a României, țară foarte apreciată pentru atmosfera de pace confesională, dialog interreligios și respectarea libertății religioase. Volumul prezintă și pune în valoare istoria, tradițiile și patrimoniul armenilor. Iar Nicolae Iorga, în conferința ținută la Academia Română în anul 1931, făcea o paralelă între armeni și români. Alungați de pe pământul unde și-au dus existența, armenii s-au afirmat în istoria și cultura universală. Ei au reușit să-și creeze un al doilea stat, Armenia Mică sau Ciliciană, pe malurile Mediteranei. (…) Secretariatul de Stat pentru Culte și-a făcut și își face o datorie din sprijinirea comunităților și a cultelor religioase în exprimarea credinței și identității proprii. Colaborăm cu toate comunitățile religioase din România și ne bucurăm atunci când avem șansa de a găsi în cadrul acestor comunități parteneri de dialog deschiși pentru susținerea de noi proiecte în domeniul vieții religioase. Suntem bucuroși că putem participa la promovarea libertății și a identității religioase a membrilor diferitelor comunități din România. Avem convingerea că alături de sprijinul oferit pentru construirea și repararea de biserici, sau pentru proiectele social-educative ale cultelor religioase, publicarea de materiale informative joacă un rol important în ceea ce noi am numit pedagogia pluralismului, a toleranței și a diversității. Această atmosferă de pace interconfesională și interreligioasă și de dialog productiv se datorează în mare măsură gazdei noastre, Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, care a susținut numeroase inițiative și proiecte religioase”, a reliefat secretarul de stat pentru Culte, Victor Opaschi.