În Duminica a 2‑a după Sfintele Paști, 27 aprilie, Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, a poposit în mijlocul slujitorilor și credincioșilor Catedralei mitropolitane „Sfântul Spiridon” - Nou, Paraclis Patriarhal, din București. Înconjurat de un ales sobor de slujitori ai sfântului lăcaș, ierarhul a săvârșit Sfânta Liturghie, în cadrul acesteia hirotonindu‑l întru preot pe diaconul Nicolae Sevastre, director de imagine la TRINITAS TV, pe seama Catedralei mitropolitane „Sfântul Spiridon” - Nou.
Festivalul de Muzică Bizantină de la Iași revine cu ediția a 8-a
Arhiepiscopia Iașilor organizează cea de-a opta ediție a Festivalului de Muzică Bizantină de la Iași. Evenimentul se va desfășura în perioada 22-25 mai 2025 și va reuni invitați din Statele Unite ale Americii și România. Ediția din acest an se încadrează în seria de manifestări dedicate anului 2025, declarat în Patriarhia Română „Anul omagial al Centenarului Patriarhiei Române” şi „Anul comemorativ al duhovnicilor şi mărturisitorilor ortodocși români din secolul al XX-lea”.
Tema principală a Festivalului de Muzică Bizantină de la Iași, „Doxologie și mărturisire”, reprezintă un mod de a marca împlinirea a 1.700 de ani de la primul Sinod Ecumenic, desfășurat, cu sprijinul Sfântului Împărat Constantin cel Mare, la Niceea, în anul 325.
Programul manifestărilor va cuprinde: concerte de muzică psaltică, momente liturgice, ateliere de compoziție psaltică, ateliere de mozaic și pictură, o expoziție de pictură, un concert de muzică tradițională.
Festivalul de Muzică Bizantină de la Iași oferă și anul acesta câteva momente speciale.
Ansamblul „Cappella Romana” din Portland, SUA, revine pe scena festivalului cu o serie de concerte itinerante: Botoșani (22 mai, Teatrul „Mihai Eminescu”), Iași (23 mai, Teatrul Național „Vasile Alecsandri”), Piatra Neamț (24 mai, Teatrul Tineretului). Condus de profesorul Alexander Lingas, ansamblul a participat pentru prima dată la Festivalul de Muzică Bizantină de la Iași în 2017. Anul acesta, alături de „Cappella Romana” vor concerta coruri de psalți din localitățile în care se vor desfășura concertele. Repertoriul va cuprinde lucrări dedicate Sinodului 1 Ecumenic de la Niceea, din anul 325, interpretate în premieră în România. Un moment inedit pentru Festivalul de Muzică Bizantină de la Iași îl constituie prezența maestrului Horea Paștina. Membru cofondator al Grupului „Prolog”, apropiat ucenic al Sfântului Preot Mărturisitor Dumitru Stăniloae, vine la Iași, chiar în anul canonizării Părintelui Stăniloae, cu expoziția de pictură „Piatra din capul unghiului”, care va fi vernisată joi, 22 mai, de la ora 18:00, la Sala „Baptisteriu”, din cadrul Ansamblului Mitropolitan Iași. Expoziția cuprinde lucrări care transpun pe pânză teologia, înțeleasă ca trăire și experiență practică, în jurul Crucii Mântuitorului Hristos.
O altă noutate pentru ediția din acest an a festivalului este Atelierul de mozaic și pictură Eikon, realizat în colaborare cu profesori și studenți de la secția de Artă sacră a Facultății de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași. Atelierul se va desfășura în aer liber, în câteva puncte importante din Iași: pietonalul „Ștefan cel Mare și Sfânt”, Parcul Copou și spațiul civic aferent Corpului A din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza”.
Din dorința de a promova muzica bisericească autentică și de a încuraja tinerii psalți și compozitori, organizatorii festivalului propun anul acesta un atelier de compoziție psaltică, în zilele de 22-24 mai.
Alte momente importante din programul celei de-a opta ediții a Festivalului de Muzică Bizantină de la Iași vor fi marcate de prezența grupurilor psaltice „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” (al Catedralei Mitropolitane din Craiova) și „Sfântul Ioan Damaschin” (al Academiei de Arte și Studii Bizantine din Cluj-Napoca).
Festivalul de Muzică Bizantină de la Iași se desfășoară cu sprijinul partenerului special Iulius Group, precum și cu sprijinul următoarelor instituții: Primăria Municipiului Iași, Consiliul Județean Iași, Secretariatul de Stat pentru Culte, Ford Iași - ATI Motors Holding, Colegiul „Sfântul Nicolae”, Ansamblul Mitropolitan Iași, Facultatea de Teologie Ortodoxă din Iași, Universitatea Națională de Arte „George Enescu” din Iași, Universitatea Națională de Muzică din București, Ateneul Național din Iași, Elsaco Botoșani, Antibiotice Iași, Fan Curier. Partenerii media ai evenimentului sunt: TRINITAS TV, Radio TRINITAS, „Ziarul Lumina”, Agenția de știri BASILICA, Doxologia și Wink.
Mai multe detalii despre program și invitații acestei ediții pot fi aflate accesând site-ul ibmf.ro, de pe pagina de Facebook și cea de Instagram.