La opt ani de la trecerea la Domnul a vrednicului de pomenire Arhiepiscop Justinian Chira, cel care a păstorit Eparhia Maramureșului și Sătmarului mai bine de un sfert de secol (1990‑2016), miercuri, 30 octombrie,
Hirotonie la Catedrala Arhiepiscopală din Roman
În Duminica Floriilor, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, a săvârșit Sfânta Liturghie în Catedrala Arhiepiscopală din Roman.
Din sobor au făcut parte părintele arhimandrit Pimen Costea, vicar eparhial, preoți și diaconi ai catedralei.
Cuvântul de învățătură a fost adresat credincioșilor prezenți de preotul Frăsilă Bogdan, protopop al Protopopiatului Roznov, care a vorbit despre semnificațiile ungerii cu Sfântul și Marele Mir în Ortodoxie, despre mirul faptelor bune pe care omul îl oferă lui Dumnezeu, despre semnificațiile teologice ale sărbătorii și despre legătura dintre Ierusalimul pământesc și Ierusalimul ceresc în conștiința creștină.
La finalul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a adresat celor prezenți un cuvânt de învățătură, în care a vorbit despre legătura dintre faptele mântuitoare pe care le săvârșesc credincioșii și palmetele pe care în această zi de sărbătoare le poartă în mâini, ca semn al biruinței împotriva răului și a morții: „Am început Săptămâna Pătimirilor. De astăzi, Hristos merge pentru a Se așeza pe Tronul pe care l-a conceput din eternitate, și anume Sfânta Cruce. Iată, așadar, cum lemnul de ocară devine lemn binecuvântat și tot ceea ce era în umbra Legii și în moarte revine la viață ca și primăvara. Rugăm pe Bunul Dumnezeu ca aceste palmete pe care le aveți în mâini să fie semnele biruinței voastre asupra răului, semnele faptelor bune ale frățiilor voastre pe care le-ați săvârșit în postul acesta și toate celelalte virtuți care, cumulate, se vor depune înaintea Tronului lui Dumnezeu pentru faptul că rugăciunea înălțată către Dumnezeu se duce ca o tămâie cu bună mireasmă. Aceste fapte bune noi le împlinim pentru ca Dumnezeu să Se recunoască în noi”.
În cadrul Sfintei Liturghii, teologul Eusebiu Craivan a fost hirotonit diacon pe seama Catedralei „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din Roman.
Răspunsurile liturgice au fost oferite de Corul „Paraschevi” al Catedralei Arhiepiscopale.