Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Hirotonie la Catedrala Mitropolitană din Iași
În Duminica a 4-a din Postul Sfintelor Paști, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a oficiat Sfânta Liturghie în Catedrala Mitropolitană. În cadrul slujbei, părintele arhidiacon Cristian Florin Cîrlescu a fost hirotonit preot pe seama parohiei ieșene Bucium. Tot duminică, dirijorul Corului „Sanctus”, conf. univ. dr. Costel-Mirel Nechita, a primit distincția „Crucea Sfântului Ierarh Dosoftei”, ca semn de recunoștință pentru îndelungata și rodnica sa activitate.
Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, în cuvântul său de învățătură, a arătat prin ce metode creștinul poate să urce pe scara Sfântului Ioan și să dobândească Împărăția cerurilor:
„Domnul Hristos este sensul urcușului nostru. Domnul Hristos este bucuria urcușului nostru. Domnul Hristos este puterea urcușului nostru de la pământ la cer. În timpul vieții urcușului nostru avem nevoie de puterea lui Hristos din Sfânta Euharistie, altfel nu putem urca. Avem de asemenea nevoie de puterea lui Dumnezeu aflată în Dumnezeiasca Scriptură și în scrierile Sfinților Părinți. Dacă nu ne hrănim din Sfânta Scriptură și din scrierilor sfinților, nu putem urca. Avem puterea urcușului nostru pe scară dacă luptăm să dobândim, să primim de la Dumnezeu taina rugăciunii. Cel care nu se roagă, nu poate să urce. Cel care nu se hrănește din Scripturi nu poate să urce, cel care nu se hrănește din Dumnezeiasca Euharistie - Trupul și Sângele Domnului - nu poate să urce”.
După Vohodul Mare, părintele arhidiacon Cristian Cîrlescu a dat citire Mărturisirii solemne publice rostite la hirotonie, iar după înconjurarea Sfintei Mese de trei ori și prin punerea mâinilor înainte de către Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Teofan, noul preot a fost prezentat mulțimii și a primit însemnele slujirii: epitrahilul, brâul, felonul și Liturghierul.
Părintele Cristian Florin Cîrlescu, de duminică preot slujitor la Biserica „Pogorârea Sfântului Duh” din cartierul ieșean Bucium, s-a născut la data de 7 aprilie 1984, în municipiul Dorohoi din județul Botoșani. A absolvit cursurile Seminarului Teologic „Sfântul Ioan Iacob” în perioada 1999-2004, iar între anii 2004 şi 2008 a urmat cursurile de licență ale Facultății de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași. În continuare, clericul a urmat programul de master „Viața Bisericii - istorie și actualitate” (2008-2010). În perioada 2013-2017, părintele Cristian a urmat cursurile Facultății de Drept din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. Încă din anul 2004, noul preot a înfrumusețat slujbele săvârșite în Catedrala Mitropolitană din Iași cântând la strană, fiind totodată membru al corurilor „Altarul” și „Chivotul”. A fost hirotonit diacon în anul 2008 pe seama Catedralei Mitropolitane, iar pe 29 aprilie 2018 a primit rangul de arhidiacon. Totodată, în perioada 2010-2020 a avut și ascultarea de secretar la Reședința Mitropolitană. Părintele Cristian este căsătorit și, împreună cu soția sa, Nicoleta, are trei copii.
O zi de bucurie a fost și pentru dirijorul Corului mitropolitan „Sanctus”, conf. univ. dr. Costel-Mirel Nechita, care, la finalul Sfintei Liturghii, a primit din partea Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Teofan Crucea „Sfântului Ierarh Dosoftei” pentru mireni, în semn de binecuvântare și de gratitudine pentru toată jertfa depusă de-a lungul timpului la catedrală. Totodată, doi membri ai Corului „Sanctus”, care au o prezență îndelungată în cadrul activităților, Vasile Frunză și Gabriela Ivan, au fost apreciați de chiriarh, primind din partea Părintelui Mitropolit distincții de vrednicie.