În Cimitirul „Eroii Revoluției” din Capitală au fost pomeniți sâmbătă, 21 decembrie 2024, martirii din decembrie 1989. Slujba Parastasului a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul,
Hram la Biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din cartierul sibian Trei Stejari
La hramul Bisericii „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din cartierul Trei Stejari al municipiului Sibiu, Sfânta Liturghie a fost săvârşită de Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului.
În cadrul Sfintei Liturghii au fost pomeniți ctitorii și slujitorii acestei biserici, singurul locaș de cult din Sibiu construit în timpul regimului comunist. În cuvântul de învățătură, ierarhul a tâlcuit Evanghelia citită în Duminica a 24-a după Rusalii, în care s-a relatat Minunea învierii fiicei lui Iair.
Mai apoi, ierarhul a vorbit despre Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil și despre rolul îngerilor în mântuirea oamenilor: „Un mare ajutor primim de la Dumnezeu prin intermediul îngerilor. În Sfintele Evanghelii și în Epistole avem mărturii despre rolul pe care îl au îngerii în viața noastră și în legătura pe care o fac ei între noi și Dumnezeu. (…) Îngerii sunt ființe spirituale inferioare lui Dumnezeu și superioare omului, care fac legătura între om și Dumnezeu pentru că sunt la mijlocul dintre om și Dumnezeu. Sfinții Părinți i-au împărțit în nouă cete. Cetele de sus sunt mai apropiate de Dumnezeu, iar cei din cea de-a treia triadă sunt mai apropiați de noi. Începătoriile, arhanghelii și îngerii sunt mai aproape de noi și duc vestea lui Dumnezeu”.
Cu prilejul acestei vizite pastorale, ierarhul a binecuvântat începerea lucrărilor de curățare a picturii interioare a locașului de cult, precum și a mai multor lucrări de reamenajare a curții.
„Biserica noastră este singura din Sibiu ridicată în timpul regimului comunist. Este pictată de frații Mihail și Gavriil Moroșan, de care ne aducem aminte cu foarte multă pioșenie. A fost ctitorită de protopopul de Sibiu de atunci, părintele Nichifor Todor, ajutat de preoții coslujitori. Astăzi, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Laurențiu a binecuvântat începerea lucrărilor de la complexul bisericesc din parohia noastră, lucrările presupunând curățarea picturii fraților Moroșan și reconstruirea gardului împrejmuitor al ansamblului parohial”, ne-a spus părintele paroh Emanuel Tăvală.