De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Hram la Mănăstirea „Adormirea Maicii Domnului” de la Nicula
Zeci de mii de pelerini din toată țara au asistat duminică, 15 august, la mănăstirea clujeană Nicula, la Sfânta Liturghie, săvârșită cu ocazia praznicului Adormirii Maicii Domnului.
Sfânta Liturghie a fost săvârşită la Altarul de vară din curtea mănăstirii de către Înaltpreasfinţitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Corul de cameră „Psalmodia Transylvanica” al Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, dirijat de pr. prof. Vasile Stanciu.
În predica sa, ierarhul a vorbit pelerinilor prezenţi la sărbătoarea hramului despre educația religioasă pe care Biserica, alături de școală și de părinți, trebuie să o insufle tinerilor: „Tânărul care nu este educat, nu învață religie și nu acumulează alte învățături de cultură generală este în mare pierdere”. De asemenea, ierarhul a subliniat cât de important este ca în Postul Adormirii Maicii Domnului părinții să-i ducă pe copii la biserică, să se spovedească și să se împărtășească și să meargă împreună în pelerinaje la mănăstiri: „Cred că deși vremurile sunt altele astăzi pentru copii și tineri, aceste preocupări sunt pozitive. Ca să-i ajutăm, trebuie ca noi, părinții, profesorii de la școală și preoții, să ne dăm mâna, iar viitorul va fi bun, pentru a avea tineri de nădejde pentru Biserică și țară”.
La finalul slujbei, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Andrei a oferit distincția „Crucea Transilvană”, cea mai înaltă distincție a Mitropoliei Clujului, Maramureşului şi Sălajului, interpretei de muzică populară Cornelia Ardelean Archiudean.
Mănăstirea clujeană „Adormirea Maicii Domnului” de la Nicula este cunoscută ca unul dintre cele mai vechi aşezăminte monahale din spaţiul românesc. Aici se desfășoară an de an pe 15 august, de sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, cel mai mare pelerinaj ortodox din Transilvania.
Mulți credincioși vin cu câteva zile înainte, pentru a se închina Icoanei făcătoare de minuni a Maicii Domnului și pentru a participa la toate slujbele oficiate la Altarul de vară, amplasat lângă biserica veche de zid.