De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Hram la Mănăstirea „Sfântul Gheorghe” din Bunești, județul Brașov
La sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, la hramul așezământului monahal așezat în apropiere de localitatea Bunești, județul Brașov, Sfânta Liturghie a fost săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului.
Credincioșii din localitatea Bunești și din celelalte localități apropiate de mănăstire au participat în număr mare la Liturghia arhierească din Duminica Tomii, care a coincis anul acesta cu sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic Gheorghe. Obştea maicilor și credincioșii prezenți au primit binecuvântare arhierească și au ascultat la finalul Sfintei Liturghii cuvântul de învățătură al ierarhului, care a evidențiat virtuțile Sfântului Mare Mucenic Gheorghe.
„Sfântul Mare Mucenic Gheorghe s-a născut într-o familie de creștini, o familie înstărită, o familie vrednică. Tatăl său a fost ostaș, a murit în luptă, iar mama sa s-a mutat din Cezareea în Palestina și acolo Sfântul Gheorghe a crescut nu numai cu vârsta, ci și cu vrednicia și a ajuns și el mare ostaș. De aceea, în icoană îl vedem soldat, călare pe cal, omorând balaurul. El s-a declarat creștin în fața împăratului prigonitor pe care îl slujea și i-a făcut mărturia că va rămâne în oastea împărătească și îl va sluji doar în calitate de creștin. Și a fost atunci chinuit, dar a răbdat cu atâta demnitate, încât și împărăteasa lui Dioclețian s-a convertit și a murit martir”, a subliniat ierarhul.
După Sfânta Liturghie, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Laurențiu i-a oferit maicii Rafaela Potcoavă, ctitor al mănăstirii, distincția Ordinul „Anastasia Șaguna”.
Mănăstirea Buneşti a fost înfiinţată în 1991, prin dorinţa şi eforturile preotului din satul Buneşti, Gheorghe Lup, şi prin implicarea maicilor Filofteia şi Rafaela Potcoavă. Nepoate ale părintelui Dumitru Stăniloae, cele două maici au început totul de la zero. În 1994, biserica era deja construită şi a urmat apoi actualul corp de chilii. Din 1997 şi până în 2001 s-a lucrat la ansamblul mănăstiresc, în care sunt cuprinse toate spaţiile necesare vieţii de obşte. Până în prezent s-au amenajat ateliere, spaţii de cazare şi Altarul de vară. În 2001, biserica a fost împodobită cu pictură în tehnica frescă şi a fost târnosită. Obştea de maici din prezent este îndrumată, din 2010, de maica stareţă Hrisostoma Cruşoveanu.