La 25 noiembrie 2018, în anticiparea Centenarului Marii Uniri, un sobor impresionant de ierarhi, condus de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului-Noua Romă și Patriarh Ecumenic, și de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, consacra „singurul edificiu reprezentativ al Centenarului României reîntregite”. La șase ani de la acest moment istoric, în urma eforturilor susținute ale echipelor de muncitori, Catedrala Mântuirii Neamului se înfățișează în peisajul urban agitat al Capitalei ca o oază luminoasă de liniște, în care orice om poate să se oprească, să se regăsească pe sine în legătură tainică cu Dumnezeu, dătătorul a tot binele.
Hramul bisericii din incinta Seminarului Teologic Ortodox din Alba Iulia
La sărbătoarea Intrării în biserică a Maicii Domnului, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, a săvârşit Sfânta Liturghie la Biserica „Sfântul Simion Ștefan” și „Intrarea în biserică a Maicii Domnului” din incinta Seminarului Teologic Ortodox din Alba Iulia.
Conform Arhiepiscopiei Alba Iuliei, cu prilejul hramului lăcașului de închinare, la slujbă au luat parte cadrele didactice și elevii instituției de învățământ, precum și numeroși credincioși. În cadrul Sfintei Liturghii, diaconul Ionuț Pavel a fost hirotonit preot pentru Parohia Iclandu Mare, Protopopiatul Luduș, iar Andrei Zăvoian a fost hirotonit diacon.
Adresându-se celor prezenți, ierarhul a spus: „În Cana Galileei, Maica Domnului s-a adresat Fiului ei Iisus Hristos ca să-i scape pe miri de rușine. A făcut acest lucru fără ca să o roage cineva sau să intervină. Tot așa, ea poate să mijlocească acum și întotdeauna pentru noi în situații mult mai grele și amenințătoare. În primejdii, în frământări și în dificultăți, să o chemăm pe stăpâna noastră cerească și ea, în mod cert, va mijloci pentru noi”. La final, pr. prof. dr. Eugen Pintea, directorul seminarului, i-a oferit ierarhului un coș cu flori.