La Mănăstirea „Nașterea Maicii Domnului” din localitatea Lăpușul Românesc (Ruoaia), s-au desfășurat, 13 noiembrie, în ziua de prăznuire a Sfântului Ierarh Ioan Gură de Aur, lucrările sinaxei monahale cu
Hramul Catedralei Mitropolitane din cetatea Craiovei
Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Mitropolitul Olteniei, a săvârșit luni, 26 octombrie, Sfânta Liturghie în cinstea Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Ocrotitorul Catedralei Mitropolitane și al orașului Craiova.
Alături de Înaltpreasfinția Sa, a slujit un sobor de preoți și diaconi, în prezența credincioșilor craioveni și a oficialităților locale.
În cuvântul de învățătură rostit după Sfânta Liturghie, Mitropolitul Olteniei a vorbit mai întâi despre viața Sfântului Dimitrie, ale cărui sfinte moaște se află în catedrala din Tesalonic, Grecia: „Credința sfântului este mai puternică decât răutatea umană, pentru că nu este o credință într-un om, ci este o încredere în Dumnezeu, Care revarsă asupra puterilor noastre slabe o tărie cu totul deosebită, mai presus de orice poruncă și de orice chinuire omenească. Credința Sfântului Dimitrie vine din hotărârea lui de a-L urma pe Mântuitorul Hristos, dar și din rugăciune. Cu toții suntem creștini, dar dacă nu avem o practică a rugăciunii, nu putem să stăruim în viața noastră și să biruim ispitele care vin de la cel rău. Credința este baza pe care noi o avem prin darul lui Dumnezeu, iar rugăciunea este ridicarea noastră spre Dumnezeu, ca El să vină și să sfințească sufletele noastre. Prin credință, noi Îl primim pe Mântuitorul Iisus Hristos în sufletul nostru, Îl așezăm în viața noastră, iar cu rugăciunea noi stăm de vorbă cu El”.
Potrivit tradiției, în seara zilei de 25 octombrie, au avut loc slujba Vecerniei unită cu Litia și procesiunea în jurul Catedralei Mitropolitane din Craiova cu moaştele Sfinţilor Nifon, Serghie, Vah și Tatiana. Procesiunea a fost condusă de părintele arhim. Vladimir Dărângă, Mare Eclesiarh al catedralei. În fața catedralei au fost așezate sfintele moaște pentru închinare, respectându-se normele sanitare, precum și distanțarea fizică.