În Cimitirul „Eroii Revoluției” din Capitală au fost pomeniți sâmbătă, 21 decembrie 2024, martirii din decembrie 1989. Slujba Parastasului a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul,
Hramul Mănăstirii „Crucea Iancului” de la Mărișel
În ziua de pomenire a Sfinților Martiri Brâncoveni, vineri, 16 august, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a slujit la Mănăstirea „Crucea Iancului” de la Mărișel, județul Cluj, cu prilejul hramului așezământului monahal.
La Altarul de vară al mănăstirii, Părintele Mitropolit Andrei a săvârşit Sfânta Liturghie şi a rostit un cuvânt de învățătură pornind de la îndemnul Sfântului Apostol Iuda: „Iubiţilor, punând toată râvna să vă scriu despre mântuirea cea de obşte, simţit-am nevoie să vă scriu şi să vă îndemn ca să luptaţi pentru credinţa dată sfinţilor, o dată pentru totdeauna” (Iuda 1, 3). Ierarhul le-a vorbit celor prezenți despre jertfa și modelul de credință mărturisitoare al Sfinților Martiri Brâncoveni: Sfântul Martir Constantin Vodă Brâncoveanu cu cei patru fii ai săi, Constantin, Ștefan, Radu și Matei, și sfetnicul Ianache.
Răspunsurile liturgice au fost date de Grupul psaltic „Macarie Ieromonahul” din Suceava, dirijat de Daniel Maxemiuc.
La finalul slujbei, duhovnicul mănăstirii, protos. Paisie Plic, a mulțumit ierarhului și tuturor celor prezenți la hram.
Mănăstirea „Crucea Iancului” de la Mărișel, județul Cluj, singura din Arhiepiscopia Clujului cu hramul „Sfinții Martiri Brâncoveni”, a fost înființată în primăvara anului 2015 și este situată la aproximativ doi kilometri de bine cunoscuta „Cruce a Iancului”, pe platoul de pe Vârful Dobruș, la altitudinea de 1.340 de metri. Ridicarea mănăstirii a fost încredințată părintelui duhovnic Paisie Plic și maicii starețe Casiana Lup.
Piatra de temelie a bisericii mănăstirii a fost pusă la data de 18 august 2015, de către Părintele Mitropolit Andrei, la inițiativa căruia a fost înființat așezământul monahal. Sfântul lăcaș, închinat Sfinților Martiri Brâncoveni, a fost construit în formă de cruce bizantină cu pridvor deschis și este împodobit cu pictură, în tehnica frescă, realizată de pictorul Dobrin Ioan Tcaciuc împreună cu echipa sa. Biserica a fost sfințită la data de 16 august 2021 de trei ierarhi: Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, Preasfințitul Părinte Macarie, Episcopul ortodox român al Europei de Nord, și Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului.
Cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, și a Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Andrei, la inițiativa obștii monahale, un fragment din moaștele Sfântului Martir Constantin Brâncoveanu a fost adus la așezământul monahal, în data de 27 ianuarie 2019, fiind primit în dar de la Biserica „Sfântul Gheorghe” Nou din București.
În prezent, obștea este formată din 10 maici, stareță fiind stravrofora Casiana Lup, iar duhovnic, protosinghelul Paisie Plic.