Preasfințitul Părinte Ieronim, Episcopul Daciei Felix, a liturghisit duminică, 17 noiembrie, în mijlocul credincioșilor din parohia românească cu hramurile „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul” și „Sfinții Ma
Hramul Mănăstirii „Sfânta Treime“ din Știubieni
Mănăstirea „Sfânta Treime” din localitatea botoşăneană Ştiubieni şi-a sărbătorit luni, 8 iunie, hramul. Bucuria evenimentului a fost sporită de prezenţa Înaltpreasfinţitului Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, care a slujit Sfânta Liturghie.
De sărbătoarea Sfintei Treimi, viețuitorii așezământului monahal de la Știubieni, dar şi numeroşi botoşăneni din localităţile din jur au participat la sfintele slujbe oficiate cu prilejul hramului mănăstirii.
După citirea Sfintei Evanghelii, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Teofan a afirmat că fiecare dintre noi trebuie să își aleagă ca model de viață Preasfânta Treime: „Sfântul Evanghelist Ioan, într-una din scrisorile sale, mărturisește: «Trei sunt care mărturisesc în cer: Tatăl, Fiul şi Duhul Sfânt; și trei sunt care mărturisesc pe pământ: Duhul şi apa şi sângele»; făcând referire la botezul Domnului Hristos, la Învierea Domnului Hristos, la taina mântuirii adusă nouă de Domnul Hristos, taină la care suntem chemați și noi să fim participanți. Cum putem spune noi că modelul nostru de viață este Sfânta Treime?
Îndrăznim a spune că taina Sfintei Treimi se împlinește aici, pe pământ, în mai multe situații. În primul rând, în Biserica lui Hristos din fiecare sat și din fiecare oraș. Când oamenii vin la Sfânta Biserică, ei încearcă, cel puțin pentru câteva ceasuri, să împlinească cuvântul din Tatăl nostru: precum în cer așa și pe pământ.
Un alt loc unde putem spune că viețuirea este după modelul Sfintei Treimi este mănăstirea, când tinerii sau tinerele părăsesc lumea și vin în mănăstire; scopul pentru care Dumnezeu a înființat mănăstirea este să se arate încă de pe pământ taina Împărăției cerurilor.
Dar noi, cei din lume, nu putem spune că și viața noastră trebuie să fie după modelul Sfintei Treimi? Ba da, prin Taina Cununiei. Tânărul și tânăra care se unesc în fața lui Dumnezeu pentru a trăi împreună, pentru a se ajuta unul pe altul și pentru a naște prunci, devin o familie adevărată, iar viața într-o familie adevărată se petrece după chipul Preasfintei Treimi”.
Tot luni, părintele Iulian Ciobanu de la Parohia „Sfântul Dimitrie”-Gârbeni, localitatea Havârna, a fost hirotesit duhovnic de Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Teofan.
Mănăstirea Știubieni a început să fie ridicată în anul 1996, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, pe atunci Mitropolitul Moldovei și Bucovinei. Ctitorii sfintei mănăstiri sunt Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, și familia Mihai și Ana Dămii. Aşezământul este construit pe un deal înconjurat de culturi cerealiere. De aici spre est şi sud-est se deschide o frumoasă perspectivă, cu satele Săveni, Petricani şi Ştiubieni în vale.