Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Hramul Parohiei Miron Patriarhul din București
De sărbătoarea Nașterii Maicii Domnului, joi, 8 septembrie, și-a serbat hramul principal și biserica Parohiei „Sfânta Maria” - Miron Patriarhul din București. Sfânta Liturghie a fost săvârșită cu această ocazie de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștiului, înconjurat de un sobor de slujitori.
Ieri, în zi de hram, biserica Parohiei „Sfânta Maria” - Miron Patriarhul a fost neîncăpătoare pentru credincioșii care au dorit să se roage și să aducă laudă Născătoarei de Dumnezeu. La Sfânta Liturghie, săvârșită de Preafințitul Părinte Timotei Prahoveanul, s-a rugat și un sobor de slujitori format din: părintele Michael Tița, consilier patriarhal coordonator la Sectorul relații bisericești, interreligioase și comunități bisericești externe al Patriarhiei Române; părintele Traian-Ioan Diaconu, parohul Bisericii „Sfânta Maria” - Miron Patriarhul; părintele Ioan Șurubaru, slujitor la această biserică, precum și alți preoți și diaconi.
După citirea Evangheliei sărbătorii, de la Luca (10, 38-42; 11, 27-28), Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul a rostit un cuvânt de învățătură. Ierarhul a spus că nașterea Maicii Domnului a fost rodul rugăciunilor Drepților Părinți Ioachim și Ana. „Părinții Maicii Domnului au fost oameni drepți și temători de Dumnezeu, care au avut cu greu, la o vârstă înaintată, un copil, dar ei s-au rugat mult și rugăciunea lor a fost în cele din urmă ascultată de Dumnezeu. Ce diferență observăm între Drepții și dumnezeieștii Părinți Ioachim și Ana și noi, cei din vremurile de astăzi, care așteptăm atât de repede împlinirea rugăciunilor noastre! De multe ori, așteptăm răspunsuri imediate la rugăciuni care durează un minut sau două, făcute în grabă. Cine mai are răgazul, răbdarea și dragostea de a se ruga zeci de ani, cum s-au rugat acești Părinți ai Maicii Domnului? Atunci, când unii nu puteau avea copii se rugau stăruitor pentru dobândirea măcar a unui prunc la bătrânețe, iar acum, atât de ușor, familiile de români își ucid pruncii nenăscuți, prin felurite forme și metode, care mai de care mai îngrozitoare, și își duc viața astfel, despărțiți de Dumnezeu”, a spus Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul.
Preasfinția Sa a mai spus că Părinții Ioachim și Ana sunt modele de iubire, respect și loialitate pentru familiile creștine din toate vremurile. „Sărbătoarea de astăzi trebuie să fie în atenția familiilor tinere, a celor care doresc să fie aproape de Dumnezeu și privesc la exemplul Părinților Maicii Domnului, care sunt des pomeniți la slujbele Bisericii Ortodoxe, pentru râvna lor sfântă, pentru dragostea pe care au păstrat-o în ciuda anilor care au trecut peste ei. De multe ori, observăm astăzi că dragostea soților din familii se împuținează după numai câteva luni, sau cel mult 2-3 ani de căsătorie. Sfinții Părinți ai Maicii Domnului au păstrat aceeași dragoste între ei și au fost uniți în același cuget și în dorința de a avea un copil, chiar dacă trecuseră 50 de ani de când au format o familie”, a explicat Preasfinția Sa.
Credincioșii care au participat ieri la Sfânta Liturghie au primit din partea Parohiei „Sfânta Maria” - Miron Patriarhul pachete cu câte o gustare și alte daruri spre bucuria praznicului.
„Sărbătoarea «Nașterea Maicii Domnului» este hramul principal al parohiei noastre. Credincioșii atașați sufletește de acest locaș participă cu evlavie la toate praznicele închinate Maicii Domnului, dar observăm că sărbătoarea de pe 8 septembrie este un moment deosebit în viața parohiei noastre. Sfânta Liturghie din ziua hramului este un moment de mare bucurie, pentru că, prin grija Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, a fost delegat să slujească Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul. Pentru această sărbătoare am pregătit pachete cu o gustare pentru credincioșii care au participat la Sfânta Liturghie dar și pentru cei care vor veni între timp. Este tradiția acestui loc, este bucuria noastră”, a spus părintele paroh Traian-Ioan Diaconu.
Biserica Parohiei „Sfanta Maria” - Miron Patriahul a fost construită în anul 1928, având hram «Nașterea Maicii Domnului». Ctitorii bisericii au fost Regina Maria a României, care este pictată în fresca votivă de la intrare alături de alți membri ai Casei Regale, precum și Patriarhul Miron Cristea al României. Biserica în formă de cruce grecească, de dimensiuni impozante, monumentală, a fost construită în timp record. Temelia a fost pusă în ziua de 8 iunie 1928, iar biserica a fost terminată la data de 1 decembrie 1928. Dintre elementele ei arhitectonice deosebite amintim turla centrală deosebit de zveltă, cele 8 coloane din interior îmbrăcate în marmură care au capiteluri ornate în stil bizantin, catepeteasma și alte elemente sculptate din lemn de nuc, executate de sculptorul Grigore Dumitrescu în anii 1931 - 1934, precum și candelabrul din bronz executat la Viena.