La opt ani de la trecerea la Domnul a vrednicului de pomenire Arhiepiscop Justinian Chira, cel care a păstorit Eparhia Maramureșului și Sătmarului mai bine de un sfert de secol (1990‑2016), miercuri, 30 octombrie,
Hramul Parohiei „Pogorârea Sfântului Duh” din Viena
În ajunul praznicului Cincizecimii, credincioșii ortodocși români din capitala Austriei au participat la un eveniment istoric, anume sfințirea bisericii cu hramurile „Pogorârea Sfântului Duh”, „Sfântul Voievod Ștefan cel Mare” și „Sfântul Ierarh Martin de Tours” din centrul Vienei. În Duminica Rusaliilor, bucuria comunității parohiale a fost sporită prin săvârșirea, în această biserică, a primei Sfinte Liturghii după slujba de târnosire a Altarului, prilej cu care a fost sărbătorit și hramul principal al lăcașului de închinare. Sărbătoarea a continuat cu binecuvântarea magazinului bisericesc al parohiei și biroului de pelerinaje administrate de parohie.
Sfânta Liturghie a fost oficiată de un sobor de ierarhi, preoți și diaconi, condus de Înaltpreasfinţitul Părinte Serafim, Mitropolitul ortodox român al Germaniei, Europei Centrale şi de Nord, din care au mai făcut parte: Preasfințitul Părinte Macarie, Episcopul ortodox român al Europei de Nord; Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, și Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Aradului. La momentul rânduit, cuvântul de învățătură a fost rostit de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, care a explicat semnificațiile duhovnicești ale marelui praznic al Pogorârii Duhului Sfânt. În continuare, credincioșii prezenți s-au rugat la slujba Vecerniei plecării genunchilor, săvârșită conform tradiției liturgice îndată după Sfânta Liturghie. Răspunsurile liturgice au fost oferite de membri ai Grupului psaltic „Tronos” al Catedralei Patriarhale, condus de arhidiaconul protopsalt Mihail Bucă, și de Corala „Sfântul Ștefan cel Mare” a bisericii.
Pentru întreaga slujire și activitate desfășurată în această parohie, Preasfințitul Părinte Macarie i-a oferit părintelui paroh Emanuel Nuțu „Crucea Nordului”, una dintre cele mai înalte distincții ale Episcopiei Ortodoxe Române a Europei de Nord. De asemenea, Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Serafim a acordat mai multe gramate binefăcătorilor care au sprijinit lucrările de zidire a lăcașului de rugăciune desfășurate pe parcursul ultimilor ani.
Sărbătoarea a continuat la Viena cu binecuvântarea magazinului bisericesc al parohiei și Biroului de pelerinaje administrat de parohie.
Cea de-a treia zi dedicată acestui eveniment istoric din viața credincioșilor români din Viena se va încheia luni, 13 iunie 2022, cu Sfânta Liturghie săvârșită de un sobor de arhierei.