La 25 noiembrie 2018, în anticiparea Centenarului Marii Uniri, un sobor impresionant de ierarhi, condus de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului-Noua Romă și Patriarh Ecumenic, și de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, consacra „singurul edificiu reprezentativ al Centenarului României reîntregite”. La șase ani de la acest moment istoric, în urma eforturilor susținute ale echipelor de muncitori, Catedrala Mântuirii Neamului se înfățișează în peisajul urban agitat al Capitalei ca o oază luminoasă de liniște, în care orice om poate să se oprească, să se regăsească pe sine în legătură tainică cu Dumnezeu, dătătorul a tot binele.
Hramul Sfinţilor Trei Ierarhi la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Sibiu
Sfânta Liturghie, cu ocazia hramului Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Sibiu, a fost oficiată în Catedrala Mitropolitană de Înaltpreasfinţitul Părinte Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, împreună cu Preasfinţitul Părinte Episcop-vicar Ilarion Făgărăşanul, iar răspunsurile liturgice au fost date de grupul psaltic al facultăţii. La slujbă au fost prezenţi reprezentanţi ai Universităţii „Lucian Blaga” din Sibiu, între care rectorul prof. dr. Ioan Bondrea.
Arhid. prof. dr. Ioan I. Ică jr. a evidenţiat activitatea misionară, teologică, pastoral-duhovnicească şi filantropică a celor trei mari Părinţi ai Bisericii: „Aceşti trei Sfinţi Ierarhi au fost prietenii oamenilor, nu numai prietenii lui Dumnezeu prin rugăciune, cu fapta au împlinit dragostea de sărmani, de bolnavi, de săraci. Ei au fost lumina lumii, au fost puşi în sfeşnicul Bisericii pentru a lumina prin cuvânt şi prin faptă. Toată istoria creştinismului şi toată istoria Europei şi a culturii europene stau pe gândirea, pe exemplul şi pe fapta lor plină de har, de Dumnezeu şi de înţelepciune”.
Ierarhul a felicitat cadrele didactice şi studenţii şi i-a înmânat arhid. prof. dr. Ioan I. Ică jr. distincţia „Ordinul Sfântul Ierarh Martir Antim Ivireanul”, oferită de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, în semn de recunoştinţă pentru întreaga activitate de traducere în limba română a surselor de teologie răsăriteană.
Apoi, în aula facultăţii, prodecanul Facultăţii de Teologie, pr. prof. dr. Aurel Pavel, şi asist. dr. Dragoş Boicu au susţinut prelegeri despre activitatea celor trei ierarhi.