De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Cinstirea Icoanei „Prodromița” la Paraclisul Catedralei Naționale
Paraclisul Catedralei Naționale și-a sărbătorit luni, 12 iulie 2021, hramul de vară, Cinstirea Sfintei Icoane a Maicii Domnului „Prodromița” de la Muntele Athos. Sfânta Liturghie a fost săvârșită la Altarul de vară de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.
Credincioși din diferite cartiere ale Capitalei, din împrejurimi, dar și din alte zone ale țării, au venit luni-dimineață cu evlavie să participe la sărbătoarea hramului de vară al Paraclisului Catedralei Naționale, unde se află o copie a celebrei Icoane făcătoare de minuni „Prodromița” de la Schitul Românesc Prodromu din Muntele Athos, cinstită în mod deosebit în această zi. Pe esplanada verde din fața Altarului de vară s-au adăugat și alte culori aprinse, datorită frumoaselor costume naționale purtate de numeroșii pelerini veniți tocmai din Maramureș pentru a participa la acest eveniment deosebit din inima Capitalei și pentru a se închina ocrotitoarei Paraclisului Catedralei Naționale.
Sărbătoarea cinstirii Icoanei „Prodromița” a început încă din ajun, prin săvârșirea slujbelor Acatistului și Privegherii de către un sobor de preoți și diaconi.
Luni, în ziua hramului, a fost oficiată Sfânta Liturghie de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, înconjurat de un sobor de slujitori din care au făcut parte: părintele arhimandrit Paisie Teodorescu, vicar patriarhal; părintele arhimandrit Ciprian Grădinaru, eclesiarhul Paraclisului Catedralei Naționale; părintele arhimandrit Arsenie Popa, starețul Mănăstirii Sihăstria; părintele arhimandrit Dionisie Constantin, consilier patriarhal; părintele Ioan Dragomir, consilier patriarhal; părintele George Jambore, inspector patriarhal; părintele Codruț Toader, inspector eparhial, precum și alți slujitori.
În cuvântul de învățătură, Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul a vorbit despre istoria Icoanei Maicii Domnului „Prodromița”. „Obștea, care s-a adunat în jurul celor doi părinți, starețul Nifon și ieroschimonahul Nectarie, și care în jurul anilor 1860 număra peste 60 de viețuitori, a dorit să aibă o icoană deosebită. De aceea, cei doi îndrumători ai obștii, în anul 1863 au venit la Iași, unde schitul lor avea un metoc la Schitul Bucium din apropierea Iașiului, cu dorința de a găsi un pictor evlavios care să le picteze pe lemn de tei o icoană a Maicii Domnului. Au găsit un bătrân, Iordache Nicolau, care nu doar că era în vârstă, dar era cunoscut în Iași ca un om postitor și rugător. L-au angajat pentru această lucrare, însă cerându-i ca în timpul în care va munci la icoană lucrarea de zugrăvire să fie însoțită de post, rugăciune și meditație, în speranța că și harul pictorului și osteneala lui vor pune amprenta pe această icoană pe care ei și-o doreau de la început făcătoare de minuni. Pentru o vreme, pictorul s-a mutat la Schitul Bucium, unde și-a organizat un atelier și a zugrăvit veșmintele Maicii Domnului, ale Mântuitorului, după cum este rânduiala, ca la urmă să facă și chipurilor lor sfinte. Toate ostenelile pentru a surprinde trăsăturile cunoscute ale Maicii Domnului și ale Mântuitorului au eșuat. Astfel, Iordache Nicolau a luat icoana și a mers la casa lui, unde s-a rugat foarte mult, deznădăjduit că nu reușește să prindă cu pensula trăsăturile lor. Într-o seară, a acoperit cu o pânză icoana și toată noaptea s-a rugat, iar dimineața, când a venit cu sfială și cu speranța că va reuși să zugrăvească cele două sfinte fețe, a constatat că peste noapte icoana s-a pictat singură. Este prima mare minune săvârșită de această icoană”, a spus Preasfinția Sa.
În continuare, ierarhul a explicat că Maica Domnului este cea mai puternică rugătoare și mijlocitoare pentru lume: „Cunoscută fiind evlavia românilor față de această icoană, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, în anul 2011, a socotit de bine să se facă o copie a acesteia. Copia s-a realizat tot în Iași, unde a fost pictat originalul acestei icoane de către Iordache Nicolau. De această dată, icoana a fost pictată de tânarul Vasile Doroftei, un foarte iscusit iconar, care, deși tânăr, a fost un om evlavios și încercat de suferințe, trecând la cele veșnice în plină forță creatoare. Icoana a fost îmbrăcată în argint aurit în Grecia și a fost sfințită la acest paraclis în data de 24 octombrie 2011, când la noua Catedrală Națională a fost adus, în perioada 24-28 octombrie 2011, capul Sfântului Andrei, Apostolul românilor, Ocrotitorul României și al Catedralei Naționale. De atunci, această icoană este la îndemâna noastră ca să ne rugăm înaintea ei, să ne umplem de credință și de nădejde, precum și de iubirea pe care Maica Domnului o împărtășește tuturor celor care ascultă de Mântuitorul nostru Iisus Hristos. Ea este mereu lucrătoare în Biserică. Cele mai multe icoane făcătoare de minuni sunt ale Maicii Domnului. Prima minune a lui Hristos a fost săvârșită la îndemnul Preasfintei Sale Maici la nunta din Cana Galileei. De atunci, ea a devenit cea mai fierbinte mijlocitoare către Dumnezeu pentru noi, oamenii. (...) De fiecare dată, din dragoste față de Maica Domnului sau când nevoile ne împresoară, să venim aici pentru a lua din această sfântă icoană putere pentru a duce lupta vieții mai departe și îndemn pentru a spori credința și nădejdea noastră”.
În cadrul slujbei, Preasfinția Sa l-a hirotonit întru diacon pe teologul Alexandru Cuțchi, inspector patriarhal la Sectorul teologic-educațional al Patriarhiei Române, pe seama Parohiei Delea Nouă-Calist, din Protoieria Sector 3 Capitală.
La finalul slujbei, Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul a evidențiat și a apreciat lucrarea slujitorilor și voluntarilor Paraclisului Catedralei Naționale atât pe plan social, cât și medical.
Programul sărbătorii Cinstirea Sfintei Icoane a Maicii Domnului „Prodromița” la Paraclisul Catedralei Naționale - AICI