În Cimitirul „Eroii Revoluției” din Capitală au fost pomeniți sâmbătă, 21 decembrie 2024, martirii din decembrie 1989. Slujba Parastasului a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul,
„În icoane şi colinde se reflectă sensibilitatea credinţei“
Pe 19 decembrie a.c., la Palatul Patriarhiei a avut loc vernisajul concursului „Icoana din sufletul copilului“, ediţia a XVI-a. În cadrul manifestării s-a desfăşurat şi serbarea „Colinda sfântă din sufletul copiilor la Naşterea Domnului“. PF Părinte Patriarh Daniel a remarcat diversitatea frumuseţii din costumul popular românesc purtat de urători, pe lângă frumoasele icoane şi colinde, spunând că prin toate acestea se „exprimă sufletul românesc şi sensibilitatea credinţei“.
La eveniment a fost prezent Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, IPS Laurenţiu, Mitropolitul Ardealului, PS Ciprian Câmpineanul, Episcop-Vicar Patriarhal, şi Vasile Timiş, inspector general şi reprezentant al Ministerului Educaţiei, Cercetării şi Tineretului.
Gazda vernisajului, PS Ciprian Câmpineanul, a felicitat participanţii pentru lucrările realizate şi a menţionat că toate acestea sunt „mărturii că ora de Religie din şcolile publice este deosebit de importantă şi benefică pentru formarea sufletelor curate ale copiilor şi pentru devenirea lor, mai târziu, ca oameni de nădejde pentru Biserică şi societate“.
Domnul Vasile Timiş, care le-a spus şi el câteva cuvinte celor prezenţi, a subliniat că acest vernisaj anticipează Olimpiada Naţională la Religie, care se va desfăşura în anul 2009 pentru prima dată în istoria învăţământului românesc.
Proiect privind cercetarea crucilor de pe biserici
Un alt vorbitor a fost domnul profesor Costin Neamţu, membru al juriului încă de la ediţia I a concursului naţional „Icoana din sufletul copilului“. Domnia sa a remarcat că în decursul acestor ani a „primit un număr imens de lucrări, pe care le-am selectat cu mare greutate şi cu durere am respins unele dintre ele“. Profesorul Neamţu le-a amintit tinerilor că ei sunt cei care duc tradiţia strămoşească mai departe şi trebuie să îi înveţe pe copiii lor ceea ce au primit în şcoală.
A urmat eleva Andra Dragomir, din Craiova, care a prezentat proiectul câştigător al marelui premiu la secţiunea Mărturii Creştine a concursului naţional „Icoana din sufletul copilului“, dar şi al marelui premiu, şi singurul, la faza internaţională, la Bruxelles. Proiectul este o cercetare de mai bine de cinci ani a crucilor mari de pe biserici, în care au fost implicaţi peste 200 de elevi din Colegiul Internaţional Carol I din Craiova. Pe această cale, atât eleva Andra Dragomir, cât şi doamna profesoară Daniela Nedelcu, de la acelaşi liceu, au cerut sprijinul Patriarhiei Române în a găsi o modalitate ca aceste cruci să nu mai fie dezmembrate şi aruncate la fier vechi.
Copiii - „daruri de Crăciun, făclii ale Învierii de Sfintele Paşti“
Serbarea „Colinda sfântă din sufletul copiilor la Naşterea Domnului“ a fost susţinută de colindători de la Centrul Cultural „Miron Cristea“ din Miercurea Ciuc, de la Colegiul Naţional Pedagogic „Gheorghe Lazăr“ din Cluj-Napoca, de la Şcoala nr. 24 din Bucureşti şi de la Palatul Copiilor din Constanţa.
La sfârşitul programului artistic, Patriarhul Daniel a binecuvântat rodul artistic al copiilor, cât şi pe profesori şi elevii lor, menţionând că Dumnezeu va înmulţi darurile lor tot aşa cum le „înmulţeşte darurile celor care compun colinde. Prin multa cântare se trezeşte multa creativitate şi din multa culoare apar icoanele“. Le-a mulţumit tuturor celor prezenţi, atât colindători, cât şi artişti, pentru că, pe de o parte, afirmă valorile tradiţiei, iar pe de altă parte, valorile creativităţii. De aceea „Biserica este deodată fidelitate faţă de trecut, dar şi prospeţime şi noutate în acelaşi Iisus Hristos, care ieri, astăzi şi în veci rămâne acelaşi“. Părintele Patriarh a remarcat şi diversitatea frumuseţii din costumul popular românesc purtat de urători, pe lângă frumoasele icoane şi colinde, spunând că prin toate acestea se „exprimă sufletul românesc şi sensibilitatea credinţei“. Patriarhul nostru a răspuns urărilor copiilor binecuvântându-i să fie „daruri de Crăciun, făclii ale Învierii de Sfintele Paşti şi bucurie Bisericii şi neamului românesc“.
Concursul se adresează şi elevilor din diasporă
Părintele Patriarh Daniel a decernat apoi premiile concursului naţional „Icoana din sufletul copilului“, ediţia a XVI-a. În cadrul concursului, organizat de revista pentru copii şi părinţi „Chemarea Credinţei“ a Patriarhiei Române în colaborare cu Minis-terul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului, s-au oferit celor mai buni artişti cărţi şi materiale care să îi ajute în calea pe care şi-au ales-o.
Menţionăm că icoanele trimise spre selectare juriului pe tot parcursul anului sunt realizate în tehnicile tradiţionale: lemn, sticlă, frescă şi mozaic. La concurs au participat elevi din clasele I-XII, inclusiv din liceele de artă, seminariile teologice şi colegiile pedagogice. Lucrările au fost realizate individual sau în grup, sub îndrumarea profesorilor de desen, a preoţilor, a părinţilor, a meşterilor populari. Concursul se adresează şi elevilor din comunităţile româneşti de peste hotare.