De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Inaugurarea Centrului Cultural- Pastoral „Sfântul Iosif Mărturisitorul” din Sighetu Marmaţiei
Centrul Cultural-Pastoral „Sfântul Iosif Mărturisitorul” din Sighetu Marmaţiei a fost inaugurat duminică, 10 iulie, în prezenţa Preasfinţitului Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, a Preasfinţitului Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereu-vicar, a Permanenţei eparhiale, a protoiereilor din eparhie şi a unui mare număr de preoţi şi credincioşi.
Clădirea centrului a fost construită în anii 1912-1913, în 1938 fiind dăruită Episcopiei Maramureşului, printr-un document semnat de Octavian Goga şi Armand Călinescu şi aprobat de regele Carol al II-lea. În anii comunismului, când a fost naţionalizată, clădirea a suferit o degradare fizică. După retrocedare, Episcopia Maramureşului şi Sătmarului a început, din 2016, studiile de specialitate în vederea realizării unui proiect de reabilitare cu fonduri europene, cu destinaţia Centrul Cultural-Pastoral „Sfântul Iosif Mărturisitorul”, aceasta fiind o clădire trecută în lista monumentelor istorice.
Sfânta Liturghie a fost săvârşită de ierarhi în Biserica „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” din apropierea centrului cultural, al cărei paroh este directorul centrului, pr. Dan Ioan Sidău. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Corala „Arhanghelii” a episcopiei, dirijată de pr. Petrică Covaciu. În cuvântul de învăţătură, PS Părinte Timotei Sătmăreanul s-a referit la învăţăturile duhovniceşti din Duminica Vindecării slugii sutaşului.
La Centrul cultural-pastoral a urmat festivitatea de inaugurare, prilej cu care au fost rostite rugăciunile arhiereşti de binecuvântare. Cei prezenţi au avut posiblitatea de a vizita edificiul, cu cele opt expoziţii de artă şi celelalte spaţii, printre care sala de conferinţe, sala multifuncţională „Episcop Dr. Vasile Stan”, fostă capelă a palatului, în care a fost susţinut primul concert după reabilitare, de către Corala „Arhanghelii”.
PS Părinte Episcop Iustin, iniţiatorul proiectului, a arătat că Episcopia Maramureşului şi Sătmarului a promovat proiectul în valoare de peste 4,5 milioane de euro pentru refacerea clădirii: „Va fi aici amenajată o întreagă structură culturală, care va conţine săli cu expoziţii de icoane, iconografia noastră sacră din Maramureş, carte veche şi foarte veche, vor fi săli de expoziţii, (...) pictură pe icoane, vor fi expoziţii de fotografie, vor fi reuniuni culturale, pentru că una din săli se numeşte Sala «Episcop Dr. Vasile Stan», sala festivă, care corespunde, din toate punctele de vedere, ca să fie organizate seminarii şi seri culturale naţionale şi internaţionale”.
La final, cei implicaţi în realizarea proiectului au primit distincţii: ing. Mircea Leţiu, antreprenor general, Gabriel Solomon, pictor bisericesc, restauratorul Mihai Covaci, econ. Violeta Augustin, ing. Mirel Leţiu, constructor, ofiţerul de proiect Florin Feher, primarul Vasile Moldovan, consultanţii Maria Turtureanu, Rodica Lazariciu, diriginţii de şantier ing. Ioan Costin, ing. Mircea Drăgan, ing. Sanda Cirţiu, arhitecţii Guttmann Szobolcs şi Kulcsar Andracz şi alţii.