În Cimitirul „Eroii Revoluției” din Capitală au fost pomeniți sâmbătă, 21 decembrie 2024, martirii din decembrie 1989. Slujba Parastasului a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul,
Începutul anului civil la Cluj-Napoca
În Duminica dinaintea Botezului Domnului, 1 ianuarie 2023, în prima zi a Anului Nou, când Biserica Ortodoxă sărbătorește Tăierea-împrejur cea după trup a Domnului și pe Sfântul Ierarh Vasile cel Mare, numeroşi clujeni au venit să se roage la Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca.
Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a săvârşit Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, la Catedrala Mitropolitană „Adormirea Maicii Domnului” din Cluj-Napoca, duminică, 1 ianuarie. Din sobor au făcut parte clerici de la Centrul eparhial, slujitori ai catedralei și părinți profesori de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din municipiu.
IPS Părinte Mitropolit Andrei a rostit un cuvânt de învățătură, în cadrul căruia a vorbit despre Preasfântul nume al Domnului nostru Iisus Hristos, precum și despre Rugăciunea lui Iisus, numită şi Rugăciunea inimii, Rugăciunea minţii sau Rugăciunea de toată vremea, care se adresează puterii numelui Domnului Iisus Hristos.
În cadrul slujbei, ierarhul l-a hirotonit întru preot pe diaconul Nicolae Dragoș, pe seama Parohiei Păniceni, Protopopiatul Huedin.
Răspunsurile liturgice au fost date de Corul Catedralei Mitropolitane din Cluj-Napoca, dirijat de pr. prof. dr. Vasile Stanciu, directorul Școlii Doctorale „Isidor Todoran” din cadrul Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca.
În cadrul Sfintei Liturghii, IPS Părinte Mitropolit Andrei a mulțumit lui Dumnezeu pentru toate darurile revărsate în anul care a trecut, rugându-L să binecuvânteze Anul Nou 2023. Totodată, la finalul slujbei a fost săvârșit un Polihroniu.
De asemenea, în noaptea dintre ani, la Catedrala Mitropolitană, ierarhul a săvârşit slujba de binecuvântare a noului an, iar la final a rostit un cuvânt de învățătură în care i-a îndemnat pe credincioși să mediteze la trecerea timpului și să fie exemple pentru ceilalți prin modul în care își trăiesc viața.