Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Începutul sărbătorii Mucenicului Izvorâtor de Mir pe Colina Bucuriei
În această seară, la Altarul de vară al Catedralei Patriarhale, au început manifestările religioase prilejuite de pomenirea Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, prin săvârșirea Privegherii Mari, care cuprinde slujba Vecerniei unită cu Litia și slujba Utreniei. Ritualul liturgic a fost săvârșit de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop‑vicar patriarhal, înconjurat de un sobor de clerici, din care au făcut parte părintele Ionuț‑Gabriel Corduneanu, vicar administrativ patriarhal, părintele Mihail‑Simion Săsăujan, vicar eparhial al Arhiepiscopiei Bucureștilor, părintele Nicușor Beldiman, consilier patriarhal coordonator în cadrul Sectorului teologic‑educațional al Administrației Patriarhale, părintele Dumitru Ștefănescu, consilier eparhial în cadrul Sectorului administrativ al Arhiepiscopiei Bucureștilor, precum și diaconi slujitori ai Catedralei Patriarhale. Aceștia au purtat, după tradiția liturgică ortodoxă, veșminte de culoare roșie specifice slujbelor de pomenire a sfinților mucenici.
După săvârșirea slujbei Litiei, Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul a rostit un cuvânt de învățătură în care a prezentat aspecte din viața și nevoința sfântului pomenit, precum și a modului în care a fost cinstit mucenic tesalonicean încă din vremea când și‑a dat sufletul în mâinile lui Dumnezeu. Totodată, ierarhul a subliniat faptul că Sfântul Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, rămâne, peste veacuri, un model pentru toți cei care pătimesc în mărturisirea lui Hristos: „Sărbătorim cu bucurie și evlavie pomenirea Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir. Să rămânem cu această icoană în care, în timp ce Sfântul Dimitrie este ucis pentru Hristos, primește din mâna îngerilor cununa cea neveștejită a măririi. A fost un om tânăr, bogat, care a deținut cea mai înaltă dregătorie din Tesalonic, dar nu s‑a uitat nici la tinerețea sa, nici la averea care i‑a fost confiscată, nici la slava demnității pe care o avea, ci L‑a mărturisit pe Mântuitorul cu credință și a plătit cu propriul său sânge atașamentul și credința față de Hristos, așa cum au făcut‑o sute de mii de creștini de‑a lungul veacurilor și până astăzi. Chiar și în zilele noastre, mulți creștini sunt decapitați, mitraliați, incendiați, uciși în cele mai cumplite chinuri. Urmând exemplul lor, trebuie să mărturisim credința noastră creștină, mai ales prin faptele noastre”.
În continuare, la Altarul de vară a fost săvârșită slujba Utreniei, după rânduiala îndătinată, răspunsurile de la strană fiind oferite de membri ai Grupului psaltic „Tronos” al Catedralei Patriarhale, conduși de arhidiaconul Mihail Bucă.