Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului, a participat duminică, 15 decembrie, la Sfânta Liturghie de la Catedrala Mitropolitană din Timișoara, rostind un cuvânt de învățătură. În această
Încurajare și binecuvântare prin moaștele Sfântului Ierarh Nifon
Pentru încetarea epidemiei de COVID-19, moaștele Sfântului Ierarh Nifon, Patriarhul Constantinopolului și Mitropolitul Țării Românești, au fost purtate în procesiune pe străzi din municipiul Târgoviște, marți, 14 aprilie 2020.
Prin fața bisericilor, a spitalelor și a instituțiilor publice locale din municipiul Târgoviște, racla cu sfintele moaște a fost însoțită de către Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviștei și Exarh patriarhal. Ea a fost întâmpinată de autorități locale la instituțiile statului, precum și de medici, în fața spitalelor, iar preoții au așteptat în fața porților bisericilor cu Sfânta Evanghelie, în sunet de clopote.
Deplasarea s-a realizat fără participarea credincioșilor, respectându-se măsurile luate de autorități pentru combaterea pandemiei. Pe traseu, au fost rostite rugăciuni pentru cei afectați de noul coronavirus, pentru cei care îi îngrijesc, personal medical sau familii, pentru cei ce contribuie la susținerea vieții publice în comunitate, precum și pentru toți credincioșii din municipiul Târgoviște și din județul Dâmbovița, ne-a transmis Biroul de presă al eparhiei.
„An de an, credincioșii vin să se închine și să se roage la moaștele Sfântului Ierarh Nifon, Patriarhul Constantinopolului și Mitropolitul Țării Românești. În această perioadă, din cauza restricțiilor impuse pentru a limita și eradica pandemia provocată de noul coronavirus, credincioșii nu mai au posibilitatea să vină la Catedrala din Târgoviște, pentru a invoca mijlocirea sfântului. În tradiția Bisericii noastre, în vremuri de boli, secetă, război ori alte calamități, există această tradiție de a scoate icoana sau moaștele sfântului ocrotitor al orașului, pentru a se face rugăciuni, ori pentru a se merge în pelerinaj. Este felul nostru de a invoca mijlocirea sfântului, pentru ca Dumnezeu să ne păzească, să ne apere și grabnic să ne izbăvească de această nouă calamitate. Așa au făcut toți înaintașii noștri când au trecut prin mari încercări, ca semn al biruinței morții prin credință, ca semn de speranță și ca invocare a milostivirii lui Dumnezeu, prin mijlocirea sfinților Săi. Deși credincioșii nu au participat fizic la acest pelerinaj cu sfintele moaște în municipiul Târgoviște, totuși, au fost cu slujitorii în rugăciune, în duh de solidaritate creștină”, ne-a mai transmis Biroul de presă al eparhiei.