De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Înnoire la Biserica „Sfântul Nicolae”-Vlădica din Capitală
Praznicul Sfântului Apostol Andrei, cel întâi chemat, Ocrotitorul României, a constituit un moment de dublă bucurie pentru credincioșii parohiei bucureștene „Sfântul Nicolae”-Vlădica. După ample lucrări de restaurare și înfrumusețare, biserica parohială a îmbrăcat, pentru a doua oară în istoria sa, veșmântul sfințeniei. Slujba de târnosire și Sfânta Liturghie au fost săvârșite de Preasfințitul Părinte Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.
Un număr mare de enoriași și închinători s-a adunat în dimineața zilei de joi, 30 noiembrie, pentru a lua parte la slujba de sfințire a lăcașului de rugăciune care a trecut, pe parcursul ultimilor ani, prin mai multe lucrări de înnoire și împodobire. Preasfințitul Părinte Episcop Veniamin a târnosit Sfânta Masă a Altarului după ce, în prealabil, a înconjurat biserica împreună cu părinții slujitori și a sfințit-o prin ungere cu Sfântul și Marele Mir și prin stropire cu agheasmă. Totodată, biserica ocrotită de Sfântul Ierarh Nicolae, Arhiepiscopul Mirelor Lichiei, a fost așezată și sub protecția Sfântului Ierarh Dionisie Erhan, Episcopul Cetății Albe-Ismail, un fragment din sfintele sale moaște fiind oferit în dar lăcașului, din partea Episcopiei Basarabiei de Sud, în data de 18 iunie 2023.
După ce părintele Ionuț Bărbulescu, protopop al Protoieriei Sector 4 Capitală, a dat citire actului de sfințire a bisericii, ierarhul a oficiat Sfânta Liturghie, răspunsurile liturgice fiind oferite de membri ai Grupului psaltic „Tronos” al Catedralei Patriarhale, condus de arhidiaconul Mihail Bucă. După Sfânta Liturghie, soborul de clerici a săvârșit și o slujbă de pomenire pentru toți ctitorii și binefăcătorii lăcașului de închinare mutați la Domnul.
În încheiere, Preasfinția Sa a rostit un cuvânt de învățătură în care a evidențiat, mai întâi, viața, strădania și realizările misionare ale Sfântului Apostol Andrei, Ocrotitorul României, sărbătorit în această zi: „Știm că acest Apostol l-a însoțit la început pe fratele său, în Asia, iar după aceea a venit spre Balcani, pentru că la sorți i-a căzut să îi creștineze pe sciții și tracii aflați în zona aceasta, în jurul Mării Negre. Sfântul Apostol Andrei a venit la strămoșii noștri și, pe baza religiei existente aici, L-a descoperit lor pe Domnul Iisus Hristos. A făcut cunoscută Evanghelia și i-a chemat la mântuire, iar strămoșii noștri au primit-o și au fost creștinați. Acesta a fost un proces lent, nu unul bazat pe un decret, ca în cazul altor popoare, astfel încât din convingere și din dorința sinceră de a se mântui ei au răspuns chemării Sfântului Andrei și s-au botezat în numele Preasfintei Treimi. Lucrarea Apostolului se vede de-a lungul secolelor pentru că, mai întâi, au apărut în Dobrogea mai multe comunități creștine, iar apoi s-au extins în tot arealul românesc de astăzi. Sfântul Apostol Andrei este cinstit în mod special ca părinte al nostru duhovnicesc, iar din anul 1997, sărbătoarea sa a fost extinsă și declarată drept sărbătoare bisericească națională, iar de atunci credincioșii noștri, în număr mare, participă în această zi la Sfânta Liturghie și Îi mulțumesc lui Dumnezeu pentru lucrarea săvârșită de Apostol în neamul nostru”.
În a doua parte a cuvântului său, ierarhul a explicat în ce constă slujba de târnosire a bisericii și simbolismul acesteia. „Orice sfințire de biserică este un moment de binecuvântare și bucurie, pentru că lăcașul se umple de Duh Sfânt, iar sufletele noastre sunt sfințite. Rânduiala este una specială. Mai întâi, s-a sfințit biserica în exterior, fiind astfel delimitată de spațiul profan, devenind casa lui Dumnezeu. Când am ajuns în fața bisericii, am bătut în uși cu sfânta cruce, cerând să fie deschise porțile Împărăției cerurilor pentru cei care vin să se roage aici de fiecare dată. După intrarea în biserică, am văzut lăcașul ca pe o reprezentare a Împărăției fiindcă, privind spre catapeteasmă, ne ducem cu gândul la Dumnezeu și vedem întreaga Evanghelie reprezentată în pictură. După aceea a fost sfințită Sfânta Masă, care simbolizează și ne amintește, în același timp, de Cina cea de Taină și de mormântul Mântuitorului. De aceea, după ce în piciorul Sfintei Mese sunt așezate sfintele moaște, aceasta este îmbrăcată cu o pânză albă, care ne amintește de giulgiul cu care a fost înfășurat Domnul. După aceea, este îmbrăcată cu un veșmânt luminos, care ne amintește de Învierea lui Hristos”, a explicat Preasfințitul Părinte Episcop Veniamin.
Ordine și distincții pentru binefăcători
Cu ocazia slujbei de târnosire a bisericii Parohiei „Sfântul Nicolae”-Vlădica, ca semn de recunoaștere a activității desfășurate până acum, părintele paroh Andrei Mihail Bîja a primit rangul onorific de iconom stavrofor, iar părintele coslujitor Costel Ursu, pe cel de iconom. De asemenea, părintele pensionar Grigore Ionescu a primit Diploma omagială 2023 - Anul omagial al pastorației persoanelor vârstnice, cu medalie. Ordinul „Sfinții Martiri Brâncoveni” pentru mireni a fost acordat lui Ciprian Olinici, secretar de stat pentru Culte, și lui Daniel Olteanu. De asemenea, Ordinul „Sanctus Stephanus Magnus” pentru mireni i-a fost oferit lui Marian Alecu, iar Ordinul „Crucea Maria Brâncoveanu” i-a fost acordat Elenei Boboc. Au mai primit Diploma omagială 2023 - Anul omagial al pastorației persoanelor vârstnice, cu medalie, următorii: Daniel Banu, Cosmin Postelnicu, Mihai Nițu, Florentina Daniela Culău, Aurica Scarlat, Vasile Nemeș, monahia Teodosia Ilie, pictor restaurator.
În semn de prețuire și recunoștință pentru dragostea arătată față de această parohie, părintele paroh Andrei Mihail Bîja i-a oferit ierarhului, din partea întregii comunități, un frumos buchet de flori. Amintind că, din data de 18 iunie, Biserica „Sfântul Nicolae”-Vlădica s-a înfrățit cu Biserica „Sfântul Ierarh Dionisie” din Cahul, Republica Moldova, părintele paroh i-a mai dăruit ierarhului, pentru înfrumusețarea Altarului lăcașului basarabean, câteva obiecte de cult confecționate la Atelierele Patriarhiei Române.