De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Întâlnire a preoților de caritate din Arhiepiscopia Bucureștilor
Clericii care slujesc în instituțiile medicale din București și județele Ilfov și Prahova au participat la începutul acestei săptămâni la lucrările conferinței anuale a preoților de caritate din Arhiepiscopia Bucureștilor. În cadrul întrunirii au fost prezentate lucrări cu tematică specifică misiunii lor, fiind purtate, de asemenea, discuții despre provocările pastorale întâmpinate în lucrarea acestora. Evenimentul a fost găzduit de Centrul social-pastoral „Sfânta Cruce” al Mănăstirii Caraiman din județul Prahova.
Lucrările conferinței anuale a preoților de caritate din Arhiepiscopia Bucureștilor au debutat luni, 18 septembrie, cu o prelegere susținută de părintele conf. univ. dr. Marian Vild, despre rolul taumaturgic al suferinței. Prezentarea a fost urmată de o serie de discuții privind provocările cu care se confruntă preoții din spitale și alte instituții de asistență medicală în pastorația persoanelor suferinde, a transmis TRINITAS TV.
Despre specificul și tematica întrunirii din acest an a oferit detalii părintele Alin Nica, coordonatorul preoților de caritate din Arhiepiscopia Bucureștilor: „Conferința din acest an a urmărit mai multe obiective. În primul rând, am audiat prezentarea părintelui conferențiar Marian Vild de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din București, care ne-a vorbit despre rolul taumaturgic al suferinței, o temă foarte prezentă în activitatea preotului de caritate pentru că suferința este des întâlnită în spitale și în centrele sociale în care activează aceștia. De asemenea, am avut o privire retrospectivă asupra activității preoților de caritate în anii 2022-2023, făcând o analiză a calității, și am remarcat bunele practici pe care le-am întâlnit în spitale și centrele de îngrijire. În același timp am pregătit și o agendă pentru anul 2024, declarat în Patriarhia Română ca Anul omagial al pastorației bolnavilor și Anul comemorativ al Sfinților Doctori fără de arginți. Fiind o temă care acoperă activitatea pe care o desfășurăm, am stabilit ceea ce putem face mai bine anul viitor pentru ca lucrarea preotului de caritate să fie cunoscută în societate”.
Participant la lucrările conferinței, părintele consilier patriarhal Ciprian Ion Ioniță de la Sectorul social-filantropic al Administrației Patriarhale a supus discuțiilor noul Protocol de colaborare încheiat între Patriarhia Română și Ministerul Sănătății. În a doua zi a conferinței, participanții au purtat discuții tematice și au făcut o vizită la domeniul viticol al Mănăstirii „Sfânta Maria”-Urlați.