Cadrele de la Inspectoratul de Jandarmi Județean Arad au participat vineri, 8 noiembrie, de sărbătoarea Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil, ocrotitorii lor, la Sfânta Liturghie săvârșită la Mănăstirea
Întâlnirea instituțiilor sociale din Arhiepiscopia Romanului și Bacăului la Onești
Sectorul social-filantropic şi misionar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului a organizat marți, 16 februarie, la sediul Asociației Patmos, din cadrul Protopopiatului Onești, o întâlnire cu reprezentanții celor 18 ONG-uri eparhiale și cu ceilalți actori sociali furnizori de servicii socio-medicale și socio-educaționale din cuprinsul eparhiei.
Scopul principal al întâlnirii a fost de a evidenția rolul Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului (ONG-uri și parohii) în sprijinirea celor mai vulnerabile categorii de beneficiari direcți și indirecți ai serviciilor oferite de instituțiile sociale ale eparhiei.
Evenimentul a debutat cu o rugăciune, apoi a fost rostit cuvântul de bun venit și de binecuvântare al Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, de către părintele Ilarion Mâță, consilier al Sectorului social-filantropic și misionar, cel care a și prezidat această întâlnire. A urmat cuvântul părintelui Ioan Bârgăoanu, protoiereu al Protopopiatului Onești și președinte al Asociației Patmos, care și-a exprimat bucuria de a fi gazda acestui eveniment la care sunt invitați toți actorii serviciilor sociale. După urările de bun venit, asistentul social al Protoieriei Onești, Bianca Bolocan, a vorbit despre proiectele și programele sociale desfăşurate în cadrul Asociației Patmos, cât și de cele ale Protopopiatului Onești.
Despre provocările și oportunitățile serviciilor sociale din timpul pandemiei, a conferențiat părintele consilier eparhial Ilarion Mâță, cel care a trăit aceste provocări, fiind și directorul Complexului de servicii medico-sociale de la Hârja.
După încheierea acestor prelegeri, părintele Ilarion Mâță a prezentat proiectul eparhial intitulat „Dizabilitatea naște solidaritatea’’, ce vine în sprijinul copiilor cu dizabilități din toate protopopiatele și ONG-urile din întreg cuprinsul eparhiei şi care va fi implementat cu ajutorul Asociației Magic Help.
Anul acesta, Asociația „Sfântul Voievod Ștefan cel Mare” - Hârja, prin intermediul unui proiect cu finanțare europeană, îi va putea sprijini pe toți copiii cu dizabilități din județul Bacău, printr-un ambulatoriu ce va cuprinde o sală multisenzorială, cabinete de kinetoterapie, logopedie, consiliere psihologică, socială, spirituală și terapie ocupațională, în vederea creșterii calității vieții, iar pentru părinții acestora, asociația va putea oferi cursuri de calificare profesională, grupuri suport și consiliere psihologică, socială și juridică.
În partea a doua a întâlnirii, s-au format patru ateliere de lucru în funcție de grupul vulnerabil căruia îi va fi oferit serviciul licențiat sau nelicențiat: copilul; vârstnicul, persoana dependentă și familia dezavantajată.