De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Întâlnirea reprezentanților statului român și ai cultelor religioase recunoscute din România
Citiţi şi: Activitatea Comisiei de Dialog dintre Stat și Culte este benefică pentru societatea românească
La Oradea a avut loc astăzi, 8 octombrie, întâlnirea dintre reprezentanții statului român și cei ai cultelor religioase din țara noastră. Delegații celor 19 culte recunoscute din România, cei ai Guvernului și autorităților centrale și locale prezenți la eveniment au dezbătut teme actuale cu privire la viața religioasă din România, se arată într-un comunicat de presă emis de Secretariatul de Stat pentru Culte.
În cuvântul său de deschidere, Marian Neacșu, viceprim-ministru al Guvernului României, a evidențiat importanța consolidării parteneriatului dintre stat și culte, mai ales în domeniile de interes comun: asistența socială și medicală și conservarea și promovarea patrimoniului național imobil și mobil aparținând cultelor religioase. Astfel, o importanță deosebită va fi acordată programelor naționale care vor sprijini proiectele socio-medicale (construirea și dotarea de centre pentru vârstnici, centre medicale - clinici cu spitalizare de zi și ambulatoriu - și centre pentru îngrijiri paliative dedicate bolnavilor de cancer), precum și cele dedicate monumentelor de patrimoniu aparținând cultelor religioase. Marian Neacșu a mulțumit, în numele Guvernului condus de prim-ministrul Ion-Marcel Ciolacu, tuturor cultelor și pentru contribuția esențială avută în ocrotirea identității spirituale și culturale a românilor din afara granițelor țării.
Ciprian-Vasile Olinici, secretarul de stat pentru Culte, a prezentat în cuvântul său evoluția sprijinului financiar acordat în ultimii ani cultelor religioase de către Guvernul României, prin Secretariatul de Stat pentru Culte, precum și cele mai importante proiecte ale instituției pe termen scurt și mediu. „Nu putem să nu remarcăm seriozitatea și perseverența cu care cultele din România înțeleg să își joace rolul de actori importanți ai societății civile, de vectori ai solidarității naționale și ai coresponsabilității pentru edificarea binelui comun. (...) Aș dori să vă anunț că pregătim o serie de proiecte editoriale, istorice și de analiză, pentru anul 2027, când Secretariatul de Stat pentru Culte va împlini 165 de ani de existență, o istorie a instituției, o analiză juridică comparativă pe legile cultelor, un compendium legislativ explicativ privind viața religioasă din istoria României, precum și o enciclopedie a relațiilor stat-culte care va cuprinde câte un capitol dedicat fiecărei țări din România”, a concluzionat domnia sa.
Bogdan-Gruia Ivan, ministrul cercetării, inovării și digitalizării, a prezentat proiectele din domeniul tehnologiei și inteligenței artificiale care pot fi implementate de către cultele religioase, mai ales cele privind digitalizarea patrimoniului mobil aparținând cultelor religioase și valorificarea acestuia. Totodată, a subliniat modul în care tehnologia poate contribui la securitatea datelor cu caracter personal și la apărarea drepturilor fundamentale.
În ceea ce privește domeniul educațional, Kallos Zoltan, secretar de stat în Ministerul Educației, a mulțumit participanților pentru colaborarea avută în încheierea protocoalelor dintre cultele religioase recunoscute și Ministerul Educației, precum și pentru modul în care acestea au înțeles să contribuie la educarea tinerelor generații, prin promovarea valorilor specifice - esențiale în procesul de formare.
Reprezentanții cultelor religioase au transmis mesaje de apreciere pentru eforturile statului de a răspunde provocărilor cu care ele se confruntă și au prezentat cele mai importante proiecte susținute în ultima perioadă.
Din cadrul evenimentului a făcut parte organizarea unui moment comemorativ la Monumentul Holocaustului din Oradea, pentru a marca Ziua Națională a Holocaustului, celebrată în fiecare an în data de 9 octombrie, precum și vizite la cele mai importante edificii de cult din oraș.
La întâlnire au mai participat Mons. Giampiero Gloder, Nunțiu apostolic în România și Republica Moldova, Marcel Daniel Dragoș, prefectul județului Bihor, Florin Birta, primarul municipiului Oradea, Mircea Mălan, vicepreședintele Consiliului Județean Bihor, precum și reprezentanți ai comunităților religioase din oraș. Evenimentul a fost găzduit de Palatul Episcopal Romano-Catolic din Oradea, ansamblu construit de arhitectul austriac Franz Anton Hillebrandt, în stil baroc, la mijlocul secolului al XVIII-lea. Preasfințitul László Böcskei, Episcopul romano-catolic de Oradea Mare, a mulțumit tuturor participanților pentru prezența în Oradea și a subliniat modul armonios de conviețuire al cultelor religioase, de-a lungul timpului, în această parte de țară.