Credincioșii Parohiei „Sfânta Muceniță Anastasia” din municipiul Călărași au participat duminică, 29 decembrie, 2024, la Sfânta Liturghie săvârșită de Preasfințitul Părinte Vincențiu, Episcopul
IPS Laurenţiu a conferenţiat despre părintele Arsenie Boca, „omul lui Dumnezeu”
Organizaţia Tinerilor din Sibiu (OTS) a găzduit joi, 25 noiembrie, conferinţa online „Părintele Arsenie Boca - omul lui Dumnezeu”, susţinută de Înaltpreasfinţitul Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului, Mitropolitul Ardealului şi locţiitor de episcop al Episcopiei Devei şi Hunedoarei. Conferinţa a făcut parte dintr-o serie de evenimente puse sub titlul „Săptămâna părintelui Arsenie Boca (22-28 noiembrie)”, menite să reamintească tuturor bogăţia spirituală, cuvintele teologice profunde şi faptele luminate ale marelui duhovnic din Ardeal.
În prelegerea sa, ierarhul a vorbit despre viaţa plină de virtuţi a părintelui Arsenie Boca, teologia sa profundă ilustrată în scenele pictate la biserica din Drăgănescu şi în scrierile sale, dar şi despre sfaturile duhovniceşti pe care le dădea credincioşilor.
„Părintele a avut un dar al lui, pe care nu l-a arătat oricui. El era foarte bine pregătit, din toate punctele de vedere. A făcut Teologie, a lucrat cu părintele Dumitru Stăniloae la traducerea Filocaliei - deci cunoştea teologia Sfinţilor Părinţi; a făcut câţiva ani de Medicină - a căutat ani la rândul o carte, după cum mi-a spus, ca să pătrundă mai adânc în relaţia dintre păcat şi boală. Îl interesa cum poate să lucreze un preot în pastoraţie cunoscând aceste amănunte, pentru că sunt anumite boli, nu toate, care sunt consecinţe ale păcatului şi pot produce suferinţe. A avut o precupare înaltă, nu pentru propria persoană, ci pentru cei ce veneau la el. Am văzut şi eu câteva lucruri şi de la început mi-am dat seama că nu pot să le înţeleg sau mă depăşesc, pentru că le spunea înainte de a le zice eu. Nu a dorit să facă din aceasta un motiv de popularizare, nu avea nevoie, din contră, pe cei care nu erau atenţi - mai ales cât a fost la Drăgănescu - şi mai vorbeau unde nu trebuie i-a certat, le spunea să fie umili, să fie atenţi, calmi şi să se bucure de ceea ce Dumnezeu le-a dat”, a subliniat IPS Mitropolit Laurenţiu în prelegerea sa.
În a doua parte a conferinţei, IPS Mitropolit Laurenţiu a răspuns întrebărilor venite din partea participanţilor la conferinţa transmisă pe mai multe canale din mediul online.