În Cimitirul „Eroii Revoluției” din Capitală au fost pomeniți sâmbătă, 21 decembrie 2024, martirii din decembrie 1989. Slujba Parastasului a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul,
La facultate „era o râvnă mare de a ne îmbogăţi duhovniceşte”
Promoţia 1970-1974 a Institutului Teologic Universitar din Sibiu, din care face parte şi Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, s-a întâlnit ieri într-un cadru festiv, după 35 de ani de la absolvire, la Mănăstirea Brâncoveanu - Sâmbăta de Sus, din judeţul Braşov. Cu această ocazie s-a săvârşit Sfânta Liturghie, urmată de slujba de pomenire a profesorilor, colegilor, cât şi a mitropoliţilor Transilvaniei trecuţi la Domnul.
Începând cu ora 8:00, cei peste 75 de absolvenţi ai Institutului Teologic Universitar din Sibiu, promoţia 1970-1974, au participat la Sfânta Liturghie săvârşită în Biserica „Sfinţii Martiri Brâncoveni” a Mănăstirii Brâncoveanu - Sâmbăta de Sus. La slujba oficiată de Înalt Preasfinţitul Serafim, Mitropolitul Ortodox Român Germaniei, Europei Centrale şi de Nord, de Preasfinţitul Macarie, Episcopul Ortodox Român al Europei de Nord, şi de Preasfinţitul Andrei Făgărăşanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, au asistat Preafericitul Părinte Patriarh Daniel şi Înalt Preasfinţitul Laurenţiu, Mitropolitul Ardealului, după cum ne-a declarat Mircea Toma, redactor Radio Trinitas, prezent la eveniment.
După Sfânta Liturghie a fost oficiată slujba de parastas pentru profesorii, colegii şi mitropoliţii Transilvaniei trecuţi la Domnul. Slujba a fost oficiată de PF Patriarh Daniel, IPS Mitropolit Laurenţiu şi IPS Mitropolit Serafim. Slujba de parastas a fost încheiată de cuvântul Preafericitului Părinte, care a mulţumit Preasfintei Sfintei Treimi pentru binefacerile pe care le-a revărsat asupra tuturor celor care sunt slujitori ai Bisericii lui Hristos: „Suntem deosebit de iubiţi de Dumnezeu, noi, cei care am fost chemaţi pentru ai sluji, deşi totdeauna erau alţii mai buni decât noi. Dar pentru că ne-a preferat pe noi, trebuie să aducem mai multă recunoştinţă, pentru că recunoştinţa este liantul care leagă darurile între ele, face pe om să crească duhovniceşte şi creează comuniunea”.
Părintele Patriarh a mărturisit că în timpul slujbei de pomenire a celor trecuţi la Domnul şi-a amintit de chipurile lor luminoase şi de darurile pe care Dumnezeu le-a revărsat „prin profesorii şi colegii noştri asupra noastră, fiindcă fiecare persoană umană este, ca formare, rezultatul unei înmănuncheri de daruri primite de la părinţii după trup, de la părinţii duhovniceşti, profesori şi alţi oameni care au contribuit la formarea noastră. Deci, ceea ce avem noi propriu este numai modul în care am organizat, sistematizat şi am cultivat darurile primite. Deci noi purtăm în fiinţa, în gândirea şi simţirea noastră ceea ce am primit de la părinţii trupeşti şi duhovniceşti, de la prieteni şi vecini”.
„Dumnezeu dă dar slujitorilor Bisericii după râvnă şi dorinţa sfântă a credincioşilor”
„Am observat că sunt mulţi colegi de-ai noştri care deja au trecut la Domnul. Noi am fost un an foarte bogat în număr de studenţi. În anul I am fost peste 200, şi, desigur, nu toţi au terminat cei patru ani, dar a fost o promoţie cu foarte multe talente şi cu o dorinţă deosebită de a sluji Biserica lui Hristos într-o vreme foarte grea, în timpul comunismului. Erau mulţi absolvenţi de liceu, pentru că la Bucureşti în general nu se primeau absolvenţi de liceu, ci numai de seminar, şi de aceea am avut şi colegi din alte regiuni ale ţării decât Transilvania. Era, totuşi, surprinzător ca într-un stat comunist o mulţime de absolvenţi de liceu care au învăţat în şcoală că Dumnezeu nu există să se înscrie la Teologie. A fost o lucrare a lui Dumnezeu deosebit de surprinzătoare pentru cei de afară, dar foarte firească pentru oamenii care au credinţă puternică în poporul român. Dumnezeu dă dar slujitorilor Bisericii după râvnă şi dorinţa sfântă a credincioşilor” a spus Patriarhul nostru.
Acesta şi-a amintit şi de aplecarea spre rugăciune a studenţilor, nu numai spre studiu. „Uneori, la capela de la institut participam la Liturghie de dimineaţă, săvârşită duminica mai ales de părintele Vasile Cornilă, iar la 9:30 mergeam la Catedrală. Deci participam la două Liturghii, nu ne împărtăşeam de două ori, dar participam la două Liturghii într-o duminică. Şi majoritatea studenţilor, nu numai din anul nostru, ci şi din alţi ani, înainte de culcare, pe la 11-12 noaptea, când plecau de la bibliotecă mai treceau o dată pe la capelă să se roage, deşi mergeau şi la rugăciunea de seară de la ora 7 sau 8. Deci, pe lângă dorinţa mare de a cunoaşte teologia ortodoxă, de a citi mai mult decât se preda la cursuri, era şi o râvnă mare de a ne îmbogăţi duhovniceşte din rugăciune, din viaţa liturgică”, şi-a amintit Patriarhul Daniel.
Ora festivă
În continuarea programului s-a ţinut ora festivă în „Academia Sâmbăta - spiritualitate, cultură, artă, ştiinţă”. Gazda, Înalt Preasfinţitul Mitropolit Laurenţiu Streza, Mitropolitul Ardealului, în calitate de decan al Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Sibiu, a mulţumit tuturor absolvenţilor pentru că au reuşit să se întâlnească după 35 de ani. Cu această ocazie le-a urat ca „Bunul Dumnezeu să vă rânduiască şi să vă sporească tot ceea ce dumneavoastră aţi realizat până acum, în aşa fel încât Biserica noastră să se bucure de slujitori devotaţi şi vrednici”.
Îndrumătorul promoţiei, pr. prof. Mircea Păcurariu, şi-a rostit discursul festiv legat de specialitatea sa, respectiv Istoria Bisericii Ortodoxe Române. A vorbit despre împlinirea în 2008 a 500 de ani de la tipărirea primei cărţi pe pământ românesc, a Liturghierului lui Macarie, care a fost şi prima ediţie a Liturghierului în limba română; despre împlinirea, în 2009, a 650 de ani de la întemeierea Mitropoliei Ungrovlahiei; despre anul 2009 închinat pomenirii Sfinţilor Capadocieni, în speţă a Sfântului Vasile cel Mare, „căruia trebuie să-i acordăm cinstea deosebită pentru faptul că a avut legături directe cu ierarhi care au păstorit pe teritoriul ţării noastre”, dar şi despre împlinirea, în 2014, a 300 de ani de la moartea martirică a Sfântului Voievod Constantin Brâncoveanu, a celor patru fii ai săi, Constantin, Ştefan, Radu şi Matei, şi a sfetnicului Ianache”.