La 25 noiembrie 2018, în anticiparea Centenarului Marii Uniri, un sobor impresionant de ierarhi, condus de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului-Noua Romă și Patriarh Ecumenic, și de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, consacra „singurul edificiu reprezentativ al Centenarului României reîntregite”. La șase ani de la acest moment istoric, în urma eforturilor susținute ale echipelor de muncitori, Catedrala Mântuirii Neamului se înfățișează în peisajul urban agitat al Capitalei ca o oază luminoasă de liniște, în care orice om poate să se oprească, să se regăsească pe sine în legătură tainică cu Dumnezeu, dătătorul a tot binele.
Lansare de carte despre clericii ortodocşi în închisorile comuniste
Vineri, 11 martie, în cadrul Târgului de carte Gaudeamus, va fi lansată lucrarea "Clerici ortodocşi în închisorile comuniste. Judeţul Dolj. A-B", semnată de Ana-Maria Rădulescu şi prefaţată de Înalt Preasfinţitul Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei. Evenimentul va avea loc în foaierul Teatrului Naţional "Marin Sorescu" din Craiova.
Cartea îşi propune să prezinte viaţa şi activitatea a 43 de clerici (preoţi, diaconi, monahi şi monahii) şi mireni (cantori bisericeşti şi membri ai "Oastei Domnului"), din judeţul Dolj, care au suferit pentru credinţa ortodoxă în timpul regimului comunist. Acestora li se adaugă biografiile a doi arhierei, episcopii Antim Angelescu şi Emilian Antal, a căror activitate este strâns legată de judeţul Dolj.
Lucrarea a fost alcătuită pe baza documentelor din Arhiva Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii, din Arhiva Mitropoliei Olteniei şi din Arhiva Arhiepiscopiei Râmnicului, dar şi pe baza unor arhive personale şi a unor interviuri realizate de autoare cu foşti deţinuţi politici sau cu urmaşii lor. De asemenea, lucrarea cuprinde numeroase anexe-document inedite, referitoare la activitatea şi suferinţele suportate de cei 43 de clerici şi mireni doljeni în temniţele comuniste. Prin biografiile prezentate, autoarea reuşeşte să contureze o imagine de ansamblu asupra vieţii Bisericii Ortodoxe din Oltenia în secolul XX. (Diac. Ioniţă Apostolache)