De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Lansarea Programului cultural și educațional de promovare a lecturii „Citește și tu!“
În apropierea Zilei naționale a lecturii, 14 februarie 2022, la Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou” - Catedrala Arhiepiscopală din Suceava a avut loc prima activitate din cadrul Programului cultural și educațional de promovare a lecturii „Citește și tu!”.
Proiectul, organizat de Inspectoratul Județean Suceava în parteneriat cu Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților și Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Mitropolitul Dosoftei”, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, și-a propus exersarea valorilor culturale în comunitățile școlare și eclesiale, în contextul nevoii desfășurării unor activități de literație de calitate pentru copii și tineri.
Întâlnirea a debutat cu activitatea „Taină și rost în cuvinte - lectură de seară”, susținută de Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților. Preasfinția Sa le-a vorbit tinerilor despre momentul în care l-a descoperit pe Mitropolitul Bartolomeu Anania - slujitor al cuvântului, despre continua sursă de inspirație pe care opera Înaltpreasfinției Sale o constituie pentru cei care sunt dornici să-l întâlnească și a dat citire unui text publicat în anul 1994 în revista „Renașterea”, „Simfonia Crucii”. Au urmat discuții referitoare la frumusețea și profunzimea teologică a cuvântului împărtășit de Mitropolitul Bartolomeu Anania, elevii destăinuind felul în care acesta a rodit în inima fiecăruia.
Doamna prof. Daniela Ceredeev, inspector pentru disciplina religie în cadrul Inspectoratului Județean Suceava, le-a propus elevilor un atelier de lectură comprehensivă și interpretativă, intitulat „Lectura - experiență estetică și spirituală”. Au fost citite fragmente din „Rotonda plopilor aprinși. De dincolo de ape”, care dezvăluie viziunea Înaltpreasfințitului Bartolomeu Anania asupra prietenului Vasile Voiculescu. În cadrul atelierului au fost aduse la lumină metaforele regăsite în sonetele CLVIII și CLXXXIII din opera poetului-medic fără de arginți. Totodată, a fost supus atenției volumul „Într-o zi se va termina”, semnat de pr. Crin-Triandafil Theodorescu.