La Mănăstirea „Nașterea Maicii Domnului” din localitatea Lăpușul Românesc (Ruoaia), s-au desfășurat, 13 noiembrie, în ziua de prăznuire a Sfântului Ierarh Ioan Gură de Aur, lucrările sinaxei monahale cu
Lansarea volumului „Toată vremea-și are vreme” în limba maghiară la Cluj-Napoca
La invitația Facultății de Teologie Ortodoxă a Universității „Babeș-Bolyai” (UBB) din Cluj-Napoca, Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, s-a aflat, în perioada 9-10 aprilie, la Cluj-Napoca, cu prilejul lansării a două dintre cărțile Înaltpreasfinției Sale.
La sediul Facultății de Teologie Reformată și Muzică din cadrul UBB, a avut loc marţi, 9 aprilie, lansarea în limba maghiară a primului volum, „Toată vremea-și are vreme” (Az időnek is idő kell), semnat de Înaltpreasfințitul Părinte Calinic și tradus în limba maghiară de preotul ortodox Rafail Lukács. Volumul autobiografic cuprinde prima parte a vieții ierarhului. IPS Părinte Calinic a fost hirotonit preot celib în anul 1964, de Arhiepiscopul Teofil Herineanu, pentru Parohia Tioltiur, județul Cluj, unde a slujit timp de doi ani, între 1964 şi 1966. A înfruntat piedicile puse de regimul comunist și a construit o biserică, terenul pentru construirea lăcașului fiind cumpărat de la cultul reformat, prin bunăvoința pastorului Béla Bányai, care a intermediat cumpărarea bisericii reformate din centrul satului Tioltiur, aflată în ruină, unde s-a zidit, pe aceeași temelie, biserica ortodoxă.
Au prezentat volumul: Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, arhim. prof. univ. dr. Teofil Tia - decanul Facultății de Teologie Ortodoxă, prof. univ. dr. Olga Lukács - decanul Facultății de Teologie Reformată și Muzică, arhim. lect. univ. dr. Simeon Pintea - eclesiarhul Catedralei Mitropolitane din Cluj-Napoca și cadru universitar al Facultății de Teologie Ortodoxă, care a prezentat cartea în limba maghiară, preotul ortodox Rafail Lukács - traducătorul cărții, și scriitorul Adrian Alui Gheorghe. Înaltpreasfințitul Părinte Calinic a vorbit despre conținutul lucrării și le-a mulțumit celor prezenți.
Din partea Facultății de Teologie Ortodoxă și a Facultății de Teologie Reformată și Muzică, în semn de prețuire și recunoștință, Părintele Arhiepiscop Calinic a primit o Diplomă de înaltă cinstire.
Marți seara, la Book Corner Librarium din Cluj-Napoca, a fost lansată cartea „Frate Calinic… Ioan Alexandru către Calinic Argeșeanul. Viața din cărți, scrisori și dosare secrete”, apărută la Editura Școala Ardeleană, ediție îngrijită, cu studiu introductiv și note de Adrian Alui Gheorghe. Au prezentat volumul: Părintele Mitropolit Andrei, Părintele Arhiepiscop Calinic, în calitate de autor, scriitorul Adrian Alui Gheorghe și prof. univ. dr. Ion Pop - scriitor, filolog și membru corespondent al Academiei Române. Manifestarea a fost prezentată și moderată de Vasile George Dâncu, directorul Editurii Școala Ardeleană.
Miercuri, 10 aprilie, volumul „Frate Calinic… Ioan Alexandru către Calinic Argeșeanul. Viața din cărți, scrisori și dosare secrete” a fost lansat și la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, în aula facultății. Au vorbit Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, pr. Ioan Pintea - directorul Bibliotecii Județene „George Coșbuc” Bistrița- Năsăud și scriitorul Adrian Alui Gheorghe - îngrijitorul ediției. Lansarea a fost moderată de arhim. prof. univ. dr. Teofil Tia.
De asemenea, miercuri, 10 aprilie, IPS Părinte Calinic a efectuat o vizită la Mănăstirea Nicula, unde își doarme somnul de veci poetul Ioan Alexandru.
Lansările de carte și vizita ierarhului argeșean fac parte din seria de manifestări dedicate Centenarului învățământului teologic ortodox universitar clujean (1924-2024).